zondag, 20. april 2014 - 20:49 Update: 03-07-2014 0:37

PEC Zwolle in knotsgekke finale met beker aan de haal

Foto van voetballers | Archief FBF.nl

(ElfVoetbal) In een knotsgekke bekerfinale heeft PEC Zwolle voor een mega-verassing gezorgd.

De ploeg van trainer Ron Jans kwam na drie minuten op achterstand, maar bezorgde Ajax vervolgens één grote nachtmerrie: 5-1.

Al na twintig seconden werd de 96e editie van de KNVB bekerfinale voor het eerst stilgelegd door scheidsrechter Bas Nijhuis. Reden hiertoe was het vuurwerk dat vanuit het Ajax-publiek richting het strafschopgebied van doelman Kenneth Vermeer werd geworpen. Na drie minuten kon het spel worden hervat, waarna Ricardo van Rhijn wederom voor vuurwerk (in de positieve zin) zorgde. De Ajax-verdediger schoot een afgeslagen bal vanaf zo'n 25 meter via de onderkant van de lat in de kruising (0-1). Voor Ajax-fans was dit genoeg reden om nogmaals vuurwerk op het veld te gooien, wat er uiteindelijk toe leidde dat Nijhuis de wedstrijd tijdelijk staakte.

Eenmaal terug op het veld beet Zwolle flink van zich af. De negentienjarige Ryan Thomas uit Nieuw Zeeland nam hierin het voortouw en scoorde binnen vijf minuten tweemaal (2-1). Eerst schoot de vleugelaanvaller raak via het been van Niklas Moisander en even later was hij er als de kippen bij om een rebound te benutten nadat Bart van Hintum een vrije trap op de paal had geschoten.

Ajax was nog niet van deze schrik bekomen toen ook Guyon Fernandez zich met het duel ging bemoeien. De Feyenoord-huurling rondde prima af na een heerlijk passje van een andere oud-Feyenoorder: Kamohelo Mokotjo (3-1). Alsof dit nog niet genoeg was, werd het nog voor de 35e minuut ook 4-1 toen Fernandez een voorzet van Bram van Polen in de linkerhoek kopte.

Na de theepauze deed Van Polen ook zelf een duit in het zakje. De verdediger was de scherpste bij een scrimmage voor het doel van Ajax na een hoekschop van Mokotjo (5-1). In de minuten die volgden kreeg Zwolle via onder meer Thomas (kopbal), Mateusz Klich en Giovanni Gravenbeek (beiden één-op-één) kansen om de tien doelpunten-grens  serieus in beeld te doen komen, maar alle drie slaagden zij er niet in het net te vinden. In het restant van de finale gaf Zwolle haar opponent geen moment het gevoel dat er nog wat te halen viel. Na precies negentig minuten zorgde Nijhuis voor het eindsignaal waardoor het Zwolse feest kon beginnen.