donderdag, 9. augustus 2007 - 13:23

Drastisch afvallen met de EndoBarrier

Maastricht

Ziekelijke vetzucht (Obesitas) is een groeiend probleem. Voor obese mensen zelf natuurlijk, maar ook voor chirurgen die obese patiënten moeten opereren.Het azM zet, als eerste ziekenhuis in Europa, in de strijd daartegen een nieuw middel in: de EndoBarrier.

Dit is een soort 'mouw' die, via de slokdarm (dus non-invasief), in de twaalfvingerige darm wordt ingebracht. Dankzij de EndoBarrier kunnen obese patiënten snel veel gewicht kwijtraken als voorbereiding op een operatie. Die is daardoor minder risicovol en de chirurg kan beter zijn werk doen, met een beter resultaat voor de patiënt tot gevolg.

Chirurgen prof.dr. Jan Willem Greve en dr. Nicole Bouvy van het azM voeren de eerste behandelingen in Europa uit, samen met de maagdarmlever-artsen dr. Wim Hameeteman en dr. Ger Koek van het azM. Dit gebeurt in het kader van de eerste wereldwijde, gerandomiseerde studie (studies waarbij het toeval beslist welke patiënt in welke studie-arm terecht komt) naar het gebruik en het effect van de EndoBarrier.

De EndoBarrier - ofwel endoluminale sleeve - lijkt op een langwerpige, smalle mouw (sleeve). De chirurg plaatst deze via de slokdarm en de maag in de twaalfvingerige darm, vlak achter de overgang van de maag naar de twaalfvingerige darm. Omdat de sleeve endosdcopisch (via een slang in de mond, dus zonder operatie) wordt ingebracht, is de ingreep minder belastend voor patiënten.

De Maastrichtse chirurgen hebben inmiddels bij een vijftiental patiënten een EndoBarrier geplaatst als voorbehandeling voor een operatie, meestal een gastric-bypass (maagomleiding). De verwachtingen zijn hooggespannen. Met de EndoBarrier verliest de patiënt op korte termijn gewicht, zo'n vijftien kilo in drie maanden. De EndoBarrier verhindert namelijk dat voedsel in aanraking komt met de twaalfvingerige darm en de spijsverteringssappen. Deze blijven aan de buitenkant van de sleeve. Doordat de maagontlediging verandert, neemt bovendien de behoefte om te eten af. De gewichtsafname zorgt vervolgens voor een vermindering van de operatierisico's. En organen functioneren beter omdat met deze methode het vet rond de organen het eerst verdwijnt.

Greve en Bouvy zien nog meer voordelen: "De symptomen van diabetes verdwijnen zolang de sleeve geplaatst blijft. Binnen een week waren patiënten met diabetes van hun medicijnen af. Dat hangt waarschijnlijk samen met de veranderde gevoeligheid voor insuline als gevolg van de veranderingen in het vrijkomen van darmhormonen door de sleeve. Dat zijn zaken die we nog verder gaan onderzoeken."

Tot nu toe kregen patiënten gedurende drie maanden een EndoBarrier. Onderzocht wordt nu welke effecten langere plaatsing geeft. Vooralsnog blijft het een ideaal hulpmiddel voor obese mensen met een hoog operatierisico en ter overbrugging van (een gedeelte van) de wachttijd op een gastric-bypass.

Het idee voor de EndoBarrier is afkomstig van onderzoekers van het Amerikaans bedrijf GI Dynamics. Daar hebben enkele specialisten het ontwikkeld en in de praktijk getest.

Film en meer Informatie op Endo Barier
Provincie:
Tag(s):