woensdag, 9. december 2015 - 21:02 Update: 09-12-2015 21:06

Milieudefensie: 'Optimisme over aanstaand klimaatakkoord is ongegrond'

Milieudefensie: 'Optimisme over aanstaand klimaatakkoord is ongegrond'
Foto: Archief EHF
Amsterdam/Parijs

Milieudefensie deelt het optimisme over de nieuwe verdragstekst, die woensdagmiddag op de klimaattop in Parijs is gepresenteerd, niet. Dit heeft Milieudefensie woensdagavond laten weten.

'Ondanks de hoge inzet van met name ontwikkelingslanden en een soepel verlopend proces onder voorzitterschap van Frankrijk, ligt er nog steeds een tekst op tafel die verre van ambitieus is. Op de belangrijkste thema's zoals de doelstelling voor opwarming van de aarde (1,5 of 2 graden), financiering en het onderscheid tussen de verantwoordelijkheid van arme en rijke landen is er sinds afgelopen zaterdag geen wezenlijke vooruitgang geboekt', aldus Milieudefensie.

Ook zijn volgens Milieudefensie geen heldere uitspraken over het verhogen van de ambities voor CO2-reductie en klimaatfinanciering terwijl nu al duidelijk is dat de inzet van alle landen bij elkaar opgeteld onvoldoende is om klimaatverandering te stoppen. 

Donald Pols, directeur Milieudefensie: 'Ontwikkelde landen zoals Nederland nemen niet hun verantwoordelijkheid en verbinden geen daden aan hun mooie woorden. En dat terwijl zij hun rijkdom te danken hebben aan het opstoken van de fossiele brandstoffen die nú klimaatverandering veroorzaken. Met dit verdrag slaan we de weg in van 3 of meer graden opwarming van de aarde. Dat is desastreus, niet alleen voor ontwikkelingslanden maar ook voor ons'. 

Uit de tekst die nu op tafel ligt blijkt dat er nog geen consensus is over veel belangrijke onderwerpen en er de komende dagen nog keihard onderhandeld moet worden om tot een verdrag te komen. Donald Pols: 'De effectiviteit van het het klimaatverdrag staat onder druk omdat het gebaseerd is op vrijwillige maatregelen en beloftes die pas na 2020 beoordeeld zullen worden. Terwijl nu al duidelijk is dat wat op tafel ligt niet genoeg is om klimaatverandering te stoppen. Landen kunnen zo concrete acties om klimaatverandering te stoppen ver voor zich uit schuiven. Willen we rampen voorkomen, dan moeten we zorgen dat we binnen de 1,5 graad opwarming blijven.'

Vanavond om acht uur komen alle landen samen voor een plenaire vergadering om de nieuwe tekst te bespreken. Dan zal ook duidelijk worden hoe het de klimaattop verder zal verlopen. Milieudefensie roept de onderhandelaars op om de ambitie te verhogen en te garanderen dat er straks een klimaatakkoord ligt dat ons op een pad zet om klimaatverandering onder de 1,5 graden te houden én een akkoord dat de lasten eerlijk verdeelt over de verschillende landen. 

Donald Pols: 'Voor Nederland betekent een eerlijk klimaatverdrag dat wij razendsnel moeten stoppen met fossiele brandstoffen en armere landen moeten helpen hetzelfde te doen. Wij, burgers die zich zorgen maken over klimaatverandering, moeten met zijn allen in actie komen om onze overheden en bedrijven te dwingen de maatregelen te nemen die nodig zijn. Zoals het stoppen met gaswinning en het sluiten van kolencentrales. Eind van deze week komen daarom tienduizenden activisten – waaronder honderden Nederlanders, samen in de straten van Parijs om een duidelijke boodschap af te geven aan de wereldleiders: 'als onze regering klimaatverandering niet kunnen stoppen, dan doen we het zelf wel!'.