donderdag, 14. april 2016 - 20:12 Update: 14-04-2016 21:35

EU-landen gaan gegevens vliegtuigpassagiers uitwisselen

Europees Parlement akkoord met delen privégegevens passagiers
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Brussel

In Brussel heeft het Europees Parlement donderdag ingestemd met het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) Hier is al jaren over onderhandeld.

Het PNR wordt nu ingevoerd om terrorisme en zware criminaliteit te bestrijden. De aanslagen in Parijs en Brussel hebben de onderhandelingen over het register opnieuw aangewakkerd. Aanvankelijk waren er zorgen over de privacy van burgers. Men was bang dat landen aan de haal kunnen gaan met de privégegevens van passagiers. Dit melden ver schillende media donderdag.

Via het PNR worden gegevens uitgewisseld die een persoon aan de luchtvaartmaatschappij levert. Het gaat dan om persoonsgegevens als je volledige naam, geboortedatum, adres, telefoonnummer en creditcardinformatie, gegevens die reizigers gebruiken om tickets te boeken. Maar er wordt meer opgeslagen, zoals je reisbestemming, reisgeschiedenis, met wie je reist en of je bijvoorbeeld een halal-maaltijd bestelt. Volgens het Europees Parlement kan men deze informatie gebruiken om criminelen op te sporen en criminele netwerken in kaart te brengen.

De luchtvaartmaatschappijen slaan de informatie op en delen die met instanties in Europese landen zoals politie en geheime diensten. Dit alles zou aanslagen moeten voorkomen, maar Sophie in 't Veld van D66 spreekt over een 'fopspeen' die slechts 'schijnveiligheid' biedt, zo meldt de Volkskrant. Eind vorig jaar zei in 't Veld: 'Nationale veiligheidsdiensten mogen ongebreideld informatie opslaan maar het verplicht delen van de analyses daarvan is geweigerd door de lidstaten. Na elke aanslag blijkt weer dat informatie beschikbaar was, maar niet gedeeld werd.' D66 diende een amendement in om het systeem op één belangrijk punt aan te passen. De gegevens van vliegtuigpassagiers zouden met het amendement alleen moeten worden uitgewisseld als er blijkt dat de persoon gesignaleerd staat of dat er een andere reden tot oplettendheid is. Maar dat voorstel haalde het niet, zo meldt RTL Nieuws.

Ook GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini.wijst een database met vluchtgegens af. Sargentini in de media: 'Na de aanslagen in Brussel bleek dat de inlichtingendiensten faalden omdat ze informatie niet uitwisselden. Om nu in reactie daarop voor ieder land een aparte database met vluchtgegevens op te zetten, is volstrekt absurd.'