dinsdag, 6. december 2016 - 13:40

Oogfonds start vuurwerkbrillenactie

Oogfonds start vuurwerkbrillenactie
Utrecht

In Nederland raken iedere jaarwisseling veel mensen gewond aan hun ogen door vuurwerk. Het Oogfonds wil dat niemand ónnodig blind of slechtziend wordt. Daarom biedt de stichting vuurwerkbrillen aan voor 2 euro inclusief verzendkosten. En doet daar ook nog een gratis kindervuurwerkbril bij.

Iedere jaarwisseling belanden meer dan tweehonderd mensen in Nederland op de Eerste Hulp met oogletsel door vuurwerk. Degenen die 'geluk' hebben kunnen na een korte behandeling naar huis. Voor degenen met zwaarder letsel is Nieuwjaar het begin van een periode met veel pijn, ziekenhuisbezoeken en operaties. 

- 25% van alle vuurwerkslachtoffers raakt gewond aan zijn of haar ogen
- De helft van de slachtoffers steekt zelf geen vuurwerk af
- Meer dan de helft van de slachtoffers is minderjarig

Het Oogfonds raadt iedereen die vuurwerk af gaat steken of naar buiten gaat met Oud en Nieuw aan om een vuurwerkbril te dragen. Deze is onbreekbaar en sluit goed aan op het gezicht, zodat vuurwerk de ogen niet kan bereiken. Op www.oogfonds.nl/vuurwerkbril is het mogelijk om iemand (of jezelf) een vuurwerkbril cadeau te doen voor 2 euro inclusief verzendkosten. Het Oogfonds stuurt bij iedere bestelling een gratis kindervuurwerkbril mee. 

Tweeduizendste slachtoffer

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: "De afgelopen acht jaar hebben 1929 mensen oogletsel opgelopen door vuurwerk. Gemiddeld komen er per jaar zo'n 200 bij. Naar verwachting kunnen Nederlandse ziekenhuizen deze Oud en Nieuw dus hun tweeduizendste slachtoffer verwelkomen. Een triest vooruitzicht. Met onze actie willen we een steentje bijdragen aan het voorkomen van slechtziendheid en blindheid. Iedereen krijgt maar twee ogen. Daar moet je heel zuinig op zijn."

Categorie:
Provincie: