donderdag, 24. mei 2018 - 8:59 Update: 24-05-2018 9:10

Nigeria: uitgehongerde vrouwen verkracht door regeringsleger

Nigeria: uitgehongerde vrouwen verkracht door regeringsleger
Nigeria

Duizenden vrouwen en meisjes die wisten te overleven onder het brute regime van Boko Haram werden daarna misbruikt door leden van de Nigeriaanse veiligheidstroepen die beweerden hen te redden. Dat staat in het vandaag verschenen Amnesty-rapport ‘They betrayed us’.

Het rapport onthult hoe Nigeriaanse militairen en leden van de Civilian Joint Task Force – een militie waarmee het leger samenwerkt – vrouwen naar afgelegen kampen verplaatst. Daar werden zij verkracht, soms in ruil voor voedsel. Daarnaast verzamelde Amnesty International bewijs dat sinds 2015 duizenden mensen door honger zijn omgekomen in kampen in de noordoostelijke staat Borno. In enkele gevallen lijkt er sprake te zijn van een patroon van vervolging van iedereen die een connectie heeft met Boko Haram.

Gedwongen seks in ruil voor eten

‘Het is absoluut schokkend dat mensen die al zoveel hebben geleden onder Boko Haram, veroordeeld werden tot misbruik door Nigeriaanse militairen’, zegt Osai Ojigho, Amnesty’s directeur Nigeria. ‘De autoriteiten hadden de vrouwen en meisjes moeten beschermen, maar in plaats daarvan moesten ze zich laten verkrachten om te voorkomen dat ze van de honger zouden sterven.’

Nadat het regeringsleger in 2015 gebieden op Boko Haram heroverde, werden de bewoners van de dorpen opgedragen naar de kampen te gaan. In sommige gevallen werden de mannen en jongens van 14 tot 40 jaar gevangengezet, evenals vrouwen die alleen waren. De achtergebleven vrouwen waren aangewezen op steun van de familie.

Vrouwen vertelden dat ze gedwongen werden een ‘vriendinnetje’ te zijn, zoals de 20-jarige Anna (niet haar echte naam): ‘Ze zullen je eten geven, maar in de nacht komen ze terug en zeggen dat je mee moet… Een man (van de Civilian JFT) bracht me eten. Hij verkrachtte me en zei dat we nu man en vrouw moesten zijn.’

‘Seks onder deze dwingende omstandigheden is altijd verkrachting, ook als er geen fysieke druk wordt uitgeoefend’, zegt Osai Ojigho.

Hongerdood

De bewoners van de kampen hadden zeer weinig te eten van begin 2015 tot midden 2016, toen humanitaire hulp op gang kwam. Zeker honderden en mogelijk zelfs duizenden stierven in het Bama Hospital-kamp. Alle geïnterviewden maakten melding van 15 tot 30 sterfgevallen per dag als gevolg van honger en ziektes. Satellietbeelden laten ook zien dat de begraafplaats in het kamp zich snel uitbreidde. Ook in andere kampen stierven dagelijks mensen. Yana (niet haar echte naam): ‘Mensen sterven, [er is altijd een] begrafenis, begrafenis, begrafenis. Ik dacht dat het op een dag weleens de mijne zou kunnen zijn.’

Amnesty deed ook onderzoek in het beruchte detentiecentrum Giwa Barracks, waar sinds 2015 honderden vrouwen en hun kinderen worden vastgehouden. Veel van hen zijn slachtoffer van ontvoering of werden gedwongen te trouwen met leden van Boko Haram. Ze werden gevangengezet omdat ze zogeheten ‘Boko Haram-vrouwen’ zijn. Zeven vrouwen gaven aan dat hun kind werd geboren in de vuile, overvolle cel. Zeker 32 baby’s en kinderen en vijf vrouwen stierven in het detentiecentrum.

‘De detentie van vrouwen en meisjes alleen omdat ze mogelijk getrouwd waren met Boko Haram-leden, is in strijd met internationaal recht en het Nigeriaanse recht’, zegt Osai Ojigho.

Voortdurende straffeloosheid

Sinds 2015 hebben verschillende ngo’s en hulporganisaties melding gemaakt van seksueel geweld en doden in kampen voor intern ontheemden in het noordoosten van Nigeria. Hoewel de autoriteiten beloofden een onderzoek in te stellen, is er geen actie ondernomen en is niemand berecht. In augustus 2017 stelde waarnemend president Osinbajo een panel in waarvoor veel vrouwen een getuigenis aflegden. Daarover is in februari 2018 aan de huidige president Buhari gerapporteerd. Amnesty roept hem op zijn belofte na te komen om de rechten van de ontheemden in het noordoosten van het land te beschermen. Dat kan alleen als er een einde wordt gemaakt aan de voortdurende straffeloosheid.

Amnesty roept de Nigeriaanse autoriteiten op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Noordoost-Nigeria te onderzoeken – of eerdere onderzoeken openbaar te maken. Ook moeten zij ervoor zorgen dat de bewoners van de kampen voldoende voedsel krijgen en dat de mensen die willekeurig gevangengehouden worden, vrijkomen.

Voor het Amnesty-rapport zijn meer dan 250 interviews afgenomen. Ook zijn 48 vrouwen en meisjes geïnterviewd die gevangenzaten en werd gebruikgemaakt van video-, foto- en satellietbeelden. De onderzoeksbevindingen zijn met de Nigeriaanse autoriteiten gedeeld, maar Amnesty heeft nog geen antwoord ontvangen.

Categorie:
Provincie: