vrijdag, 13. mei 2016 - 14:26 Update: 13-05-2016 14:31

Weer 2 verdachten aangehouden voor dreiging Ddos-aanval op Belastingdienst

Weer 2 verdachten aangehouden voor dreiging Ddos-aanval op Belastingdienst
Foto: Screenshot
Utrecht

Afgelopen weken hebben cyberrechercheurs nog eens 2 verdachten aangehouden voor de bedreiging van het platleggen van de site van de Belastingdienst rond 1 april 2016. Dit meldt de politie vrijdagmiddag.

Drie eerdere aanhoudingen

'Al eerder werd een 17-jarige inwoner uit Alkmaar aangehouden. De politie zette het onderzoek voort en hield daarna nog een 19-jarige inwoner uit Ursem en een 15-jarige inwoner uit Cuijk aan', aldus de politie. 

Uit onderzoek is gebleken dat deze personen, naast de bedreiging van een Ddos op aanval op de Belastingdienst, ook betrokken waren bij geslaagde Ddos aanvallen op twee andere landelijke websites eind maart. Twee mediabedrijven deden hiervan aangifte. Tegen de verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Jonge verdachten

Het blijkt dat het voor jongeren relatief makkelijk is om goedkope software te downloaden en deze vervolgens in te zetten voor verschillende cyberdelicten. Deze jongeren realiseren zich niet dat er binnen Nederland steeds vaker digitaal onderzoek wordt gedaan door de politie en dat de pakkans groter wordt. 

Strafblad

Dit heeft verregaande gevolgen; de verdachte krijgt een strafblad en moet geleden schade terugbetalen. Naast het “Ddossen” van sites, hacken de jongeren elkaar ook onderling om vervolgens kostbare privacygegevens van die persoon en zijn familie op het internet te zetten. 

Ouders hebben vaak niet in de gaten wat hun kinderen achter de computer aan het doen zijn, totdat de politie op de stoep staat. De politie adviseert ouders om het onderwerp te bespreken binnen het gezin.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: