donderdag, 1. december 2016 - 9:57 Update: 01-12-2016 16:29

'Merendeel overheidswebsites onveilig'

Meer dan helft van overheidswebsites niet goed beveiligd
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Een groot aantal Nederlandse overheid websites gebruiken nog steeds geen veilige HTTPS-verbinding. Van de 1.816 onderzochte domeinen ondersteunt minder dan de helft een verbinding die ervoor zorgt dat het websiteverkeer versleuteld wordt.

Dat blijkt uit het vandaag door Open State Foundation gelanceerde online dashboard Pulse (pulse.openstate.eu).

Van alle overheidswebsites van de Rijksoverheid, websites van gemeenten, provincies en gemeenschappelijke regelingen, heeft slechts 44% een HTTPS-verbinding. Van de 797 overheid websites met een HTTPS-verbinding zijn 108 niet correct geconfigureerd waardoor bezoekers alsnog onnodig risico’s lopen bij 62% van alle overheid websites.

Via het vandaag gelanceerde Pulse dashboard kunnen gebruikers zien of een overheid website een veilige HTTPS-verbinding ondersteunt en hoe sterk de implementatie daarvan is. Van de in totaal 1.032 websites van ministeries hebben slechts 470 websites een HTTPS-verbinding maar daarvan zijn 66 websites niet goed geconfigureerd waardoor de verbinding alsnog onveilig is.

Ook zijn er een aantal websites van Nederlandse ambassades in landen waar bassale mensenrechten worden geschonden, waaronder Afghanistan, China, Egypte en Saoedi Arabie die niet beveiligd zijn met een goed functionerende https-verbinding.

Van alle gemeente websites heeft 55% een correct geconfigureerde HTTPS-verbinding en van de twaalf provincies hebben 5 provincies een correct ingevoerde HTTPS-verbinding. De websites van de provincies Friesland, Limburg, Drenthe, Groningen en Zuid-Holland hebben helemaal geen HTTPS-verbinding. Van de 348 websites van gemeenschappelijke regelingen hebben slechts 75 domeinen een HTTPS-verbinding maar daarvan is een derde niet veilig geinstalleerd.

“Het afdwingen van HTTPS is een belangrijke norm voor websites van overheden”, zegt Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation die digitale transparantie nastreeft. “Met Pulse hebben we een eenvoudige dashboard gebouwd die laat zien welke overheden internetveiligheid echt serieus nemen”.

“De overheid onderstreept regelmatig het belang van een veilige en betrouwbare digitale infrastructuur. Het is dan ook onbegrijpelijk dat onze overheid dit niet beter doet,” zegt Rejo Zenger, beleidsadviseur bij burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. “Het is een hele simpele ingreep waarmee de overheid het goede voorbeeld kan geven en de ontwikkeling en toepassing van versleuteling kan ondersteunen.”

Bij gebruik van HTTPS worden gegevens versleuteld, waardoor communicatie met een webserver niet is in te zien of te manipuleren. Op websites zonder HTTPS-verbinding lopen bezoekers onnodige risico’s waardoor het voor een buitenstaander mogelijk kan zijn te weten welke gegevens worden verstuurd. Het configureren van HTTPS luistert nauw. Tot nu toe wordt voor overheidswebsites HTTPS aanbevolen en is het onderliggende protocol TLS verplicht.
 

Categorie:
Provincie: