dinsdag, 26. september 2017 - 9:24

Smartphone meest ingevoerde hightechproduct

Smartphone meest ingevoerde hightechproduct
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Nederland voerde in 2016 voor meer dan 15 miljard euro aan smartphones en overige mobiele telefoons in. De smartphone is daarmee het meest ingevoerde hightechproduct en Nederland de grootste smartphone-importeur in de Europese Unie. Het gaat hierbij wel vooral om doorvoer. Dat is een van de conclusies uit de nieuwste Internationaliseringsmonitor van het CBS.

Nederland importeerde in 2016 voor ruim 95 miljard euro aan hightechgoederen. Circa vier vijfde werd doorgevoerd en circa een vijfde was voor de Nederlandse markt. Hightechgoederen zijn goederen waarbij bij de productie in hoge mate gebruik wordt gemaakt van onderzoek en ontwikkeling (R&D). Het gaat dan bijvoorbeeld om medicijnen en ICT-producten.

Modems en routers stonden in 2016 op positie twee van meest ingevoerde hightechproducten, met een invoerwaarde van ruim 12 miljard euro, gevolgd door laptops en tablets (bijna 11 miljard euro). Antisera en vaccins zijn op de vierde plaats terug te vinden met een invoerwaarde van ruim 5 miljard euro. In 2012 waren laptops en tablets nog de meest ingevoerde hightech-producten.

Categorie:
Provincie: