maandag, 9. oktober 2017 - 17:18 Update: 09-10-2017 22:15

Grote kans op referendum in omstreden Sleepwet

Grote kans op referendum om omstreden Sleepwet
Foto: fbf archief
Den Haag

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten.

Drie studenten proberen te voorkomen dat de sleepwet wordt aangenomen. De kans dat het lukt is groot. Inmiddels zijn 300.000 handtekeningen verzameld en dat is genoeg voor een referendum. Het tv-programma Zondag met Lubach zorgde voor de laatste reeks handtekeningen. De programmamakers waren zeer kritisch over de omstreden Sleepwet.

Zo mag er een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv. Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen. Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.

De Eerste Kamer nam de Sleepwet in juli vrij geruisloos aan. De Raad van State, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de Rechtspraak waren openlijk kritisch over de wet. 

Categorie:
Provincie: