maandag, 4. januari 2016 - 22:18 Update: 06-01-2016 13:28

Rekening voor energie gemiddeld huishouden blijft in 2016 hetzelfde

Energierekening blijft gelijk
Foto: fbf
Amsterdam

De energierekening van een gemiddeld huishouden blijft dit jaar ongewijzigd. Dat blijkt uit een inventarisatie van Vereniging Eigen Huis.

In 2016 stijgen en dalen verschillende posten op de energierekening. Vereniging Eigen Huis zette deze veranderingen op een rij. Dit jaar neemt de energiebelasting op gas toe en daalt de energiebelasting op stroom. Ook gaan de variabele stroom- en gastarieven omlaag en nemen de netbeheerkosten gemiddeld af.

'De toename van de energiebelasting wordt bijna helemaal teniet gedaan door de verlaging van de energietarieven. Hierdoor blijft de energierekening dit jaar bij gemiddeld verbruik ongeveer gelijk aan die van 2015,' zegt Karin Boog, financieel deskundige bij Vereniging Eigen Huis. Boog wijst erop dat de vereniging bij deze inventarisatie gebruik heeft gemaakt van gemiddelden. 'Netbeheerder Liander verlaagt haar tarieven met € 22, maar Cogas verhoogt deze juist met € 21,' zegt Boog.

De vereniging is bij deze inventarisatie uitgegaan van een gemiddeld stroomverbruik per huishouden van 3.500 kilowattuur en 1.800 kuub gas per jaar.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):