dinsdag, 16. februari 2016 - 11:29

'Ingrijpende maatregelen nodig om woningnood te voorkomen'

'Ingrijpende maatregelen nodig om woningnood te voorkomen'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nieuwegein

De onlangs aangekondigde maatregelen van minister Blok op de huurwoningmarkt zijn een goede stap, maar zijn ook nog veel te beperkt. Om woningnood in de vrije huursector te voorkomen, zijn dringend snelle en ingrijpende maatregelen nodig. De huursector heeft geen 30 jaar de tijd voor hervormingen.

Dit stellen VGM NL, de brancheorganisatie van vastgoedmanagers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs onroerend goed NVM. Zij presenteren vandaag voor de tweede keer gezamenlijk de cijfers van de Nederlandse huurmarkt, ditmaal over het vierde kwartaal van 2015. De organisaties stellen gezamenlijk voor ruim 40.000 huurtransacties op jaarbasis goed te zijn, waarmee een marktaandeel van circa 46% is gemoeid.

Uit de cijfers blijkt dat in de laatste drie maanden van 2015 per vierkante meter de prijzen met 1,3 procent omhoog gingen ten opzichte van drie maanden eerder naar 9,68 euro per m². De huurprijzen per huis daalden iets ten opzichte van een kwartaal eerder (-1,7 procent) maar liggen met een gemiddelde prijs van 947 euro nog altijd 0,5 procent hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Ingrijpen

Volgens de brancheverenigingen is het tijd om in te grijpen.  "We zijn het eens met de lijn van Blok, maar we willen meer druk op de ketel hebben", stelt Jean-Paul Rouwette, bestuurslid van VGM NL. "De maatregelen van Blok zetten te weinig zoden aan de dijk. We hebben niet zoveel tijd voor al die hervormingen. De maatregelen zouden versneld moeten worden uitgevoerd en het aanbod in de vrije huursector zou moeten worden vergroot. Als minister Blok van Wonen niet snel ingrijpt, dreigt woningnood voor huurders in de vrije huursector. Door een sterke groei van het aantal huishoudens neemt de vraag naar huurwoningen flink toe, terwijl het aanbod fors krimpt. Tekorten op de huurmarkt worden nog groter en de huurprijzen in de vrije huursector in de grote steden gaan explosief stijgen."

Regionale differentiatie

Daarnaast bepleiten NVM en VGM NL een regionale differentiatie van de huurgrens van 710 euro. "Het is de vraag of die grens van 710 euro voor heel Nederland even goed functioneert. Uit cijfers blijkt dat in het oosten van het land de huren niet boven de 600 euro uitkomen. Dit in tegenstelling tot de Randstad, waar wel veel vrije huursector voorkomt.

Huurprijzen per m2 stijgen

Uit de cijfers blijkt dat er een tendens naar kleinere woningen gaande is. De huurprijs per m2 voor een vrije sector huurwoning (kaal) steeg in het laatste kwartaal van 2015 met 5,1% ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De huurprijs per m2 kwam uit op 9,68 euro. Met gemiddeld 14,88 per m2 worden de hoogste huurprijzen gerealiseerd in Amsterdam. NVM en VGM NL herkennen zich niet in het beeld dat onlangs werd geschetst dat de gemiddelde huurprijs daar boven de 2.000 euro per maand ligt. Binnen Amsterdam verschillen de vierkantemeterprijzen bovendien sterk. In Zuidoost kan een huurder nog terecht voor minder de 10 euro per m2, terwijl in het Centrum meer dan 20 euro per m2 neergeteld dient te worden. Ook in gemeenten rondom Amsterdam is de gemiddelde huurprijs per m2 hoger dan 12 euro. In gemeenten als Rotterdam, Groningen, Den Haag, Den Bosch en Utrecht ligt de gemiddelde m2-huurprijs tussen de 10 en 11 euro per m2.

Categorie:
Provincie: