vrijdag, 11. maart 2016 - 17:54 Update: 11-03-2016 17:57

Handelsmissie Frankrijk levert minstens voor 600 miljoen aan contracten op

 Handelsmissie Frankrijk levert minstens voor 600 miljoen aan contracten op
Foto: RVD
Parijs/Den Haag

'Klinkende resultaten, die laten zien dat Nederlandse bedrijven uitblinken in duurzaamheid en innovatie', zo kwalificeert minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking de eerste opbrengsten van de tweedaagse handelsmissie naar Frankrijk die plaatsvond in het kielzog van het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Voor 600 miljoen aan contracten

De missie heeft 17 contracten opgeleverd, met een totale waarde van tenminste 600 miljoen euro. Voor een groot deel gaat het om hoogwaardige producten en expertise, gericht op een milieuvriendelijkere en duurzamere economie.

Zo gaat bijvoorbeeld Ten Cate onderdelen voor vliegtuigbouwer Airbus maken van een zeer licht materiaal. Hierdoor worden vliegtuigen minder zwaar en dat spaart brandstof. Ook Fokker gaat samenwerken met Airbus om vliegtuigen lichter te maken. Daarnaast zal Ebusco B.V. tien bussen leveren aan een Frans vervoersbedrijf, waarmee de regio Parijs haar eerste volledig elektrische bussen krijgt. 

ElaadNL gaat met Renault/Nissan in zee om de mogelijkheden te onderzoeken voor de opslag van zonne-energie in accu’s van elektrische auto’s. Dit zal leiden tot een hoger rendement van zonnepanelen, die daardoor beter kunnen concurreren met fossiele energiebronnen.

Ploumen: 'Na de klimaattop in Parijs zie je dat verduurzaming hoog op de agenda staat in Frankrijk en er hard gewerkt wordt om de klimaatdoelen te behalen. Nederlandse bedrijven kunnen hier mooi op aansluiten met hun innovatieve producten en ideeën. En op hùn beurt profiteren van de Franse kennis en expertise, want ook Frankrijk heeft veel hoogwaardige bedrijven.'

Samen met het koningspaar bezocht Ploumen vandaag een innovatieparade, waar innovatieve Nederlands-Franse samenwerkingen werden gepresenteerd. Volgens Ploumen hebben heel wat kleinere, innovatieve Nederlandse bedrijven hier goede sier gemaakt. 

'Ecoboard maakt houtplaten van landbouwafval, wat meer CO2 kost dan het uitstoot; Natural Plastics maakt nieuwe producten van afval uit de voedselindustrie en Proti-Farm maakt duurzame voedingsproducten van insecten. Stuk voor stuk voorbeelden van ondernemers die met goede nieuwe ideeën aan de weg timmeren.'

Verder nam Ploumen samen met de koning en koninging deel aan een strategische dialoog georganiseerd door VNO-NCW en hun Franse evenknie, MEDEF, over duurzaam en eerlijk produceren: 'Geweldig om te zien hoe deze bedrijven een bijdrage willen leveren aan het behalen van de doelstellingen van het klimaatakkoord en de nieuwe ontwikkelingsdoelen die we vorig jaar binnen de VN hebben vastgesteld, de Global Goals. Vooral als bedrijven gaan samenwerken, met elkaar en maatschappelijke organisaties, kunnen ze veel betekenen in de strijd tegen klimaatverandering en extreme armoede. Deze dialoog is daarvoor een goed begin.'

Het staatsbezoek en de handelsmissie vormen de kroon op het Nederlands-Franse economische jaar, dat vorig jaar juni werd gelanceerd. In het kader van dit jaar vonden meerdere bijeenkomsten en evenementen plaats, bijvoorbeeld op het gebied van duurzame economische groei en de circulaire economie. 

Volgens Ploumen zijn de economische banden met Frankrijk hecht, maar wordt het potentieel van Frankrijk als economische partner nog niet voluit benut: 'Er zijn ruim 1700 Nederlandse bedrijven gevestigd in Frankrijk die zorgen voor 200.000 banen; onze wederzijdse handel bedraagt meer dan 50 miljard euro. Maar er is zeker nog ruimte voor meer samenwerking.'

Het staatsbezoek wordt vrijdagavond afgerond, waarna de hele delegatie weer terugreist naar Nederland.