woensdag, 30. maart 2016 - 10:40 Update: 31-03-2016 9:28

'Twintig procent hypotheken kan goedkoper'

Rente één op de vijf hypotheken kan omlaag
Foto: Hypotheekrente.com
Amsterdam

Twintig procent van de hypotheken voldoet aan de voorwaarden om voor rentemiddeling in aanmerking te komen. Dat blijkt uit een analyse van De Hypotheker onder ruim 300.000 hypotheken. Dit betekent dat één op de vijf huizenbezitters zijn maandlasten kan verlagen als alle geldverstrekkers rentemiddeling zouden aanbieden. Dit schrijft De Hypotheker op zijn website.

Beperkte mogelijkheden voor rentemiddeling

Nu bieden slechts 6 van de 27 geldverstrekkers in Nederland aan klanten de mogelijkheid van rentemiddeling. De Hypotheker pleit ervoor dat alle geldverstrekkers rentemiddeling aanbieden aan hun klanten. “Nu de hypotheekrente historisch laag is, willen veel huizenbezitters hiervan profiteren en hun maandlasten verlagen. Voor veel mensen is oversluiten naar een andere geldverstrekker geen optie, omdat de boeterente erg hoog is of omdat hun huis onder water staat. Voor deze mensen is rentemiddeling bij hun huidige geldverstrekker de enige mogelijkheid om te besparen op hun woonlasten”, zegt Wytzejan de Jong, algemeen directeur van De Hypotheker.

Voor welke hypotheken?

De Hypotheker heeft inzichtelijk gemaakt hoeveel hypotheken in aanmerking kunnen komen voor rentemiddeling. Hiervoor zijn hypotheken geselecteerd die voldoen aan de volgende voorwaarden: Het gaat om een hypotheek die is afgesloten voor de aankoop van een woning en waarvan de totale lening hoger is dan  € 50.000. Het betreft geen spaarhypotheek en de rentevaste periode loopt over 24 maanden of later af. De huidige hypotheekrente is hoger dan 4,5% (voor hypotheken met NHG 4%)

Volgens De Hypotheker voldoet één op de vijf hypotheken aan deze criteria. Voor deze hypotheken geldt dat de kans groot is dat rentemiddeling zorgt voor een lagere hypotheekrente en dus lagere maandlasten.

Veel interesse vanuit klanten

De Hypotheker is onlangs gestart met het benaderen van een deel van de klanten die voor rentemiddeling in aanmerking komen. “We hebben alleen klanten benaderd van een geldverstrekker die rentemiddeling aanbiedt. De respons hierop was hoog; het blijkt dat veel klanten hierin geïnteresseerd zijn”, aldus Wytzejan de Jong. “Het is in het belang van onze klanten dat alle geldverstrekkers over de brug komen en rentemiddeling gaan aanbieden. En dat moet op een transparante manier gebeuren, zodat je als klant precies ziet hoe je nieuwe rente door de bank berekend is. Dit zal ervoor zorgen dat nog veel meer huizenbezitters kunnen profiteren van de historisch lage rente.”

Categorie:
Provincie: