donderdag, 19. mei 2016 - 9:27 Update: 19-05-2016 9:31

Eén op de vier werknemers krijgt dit jaar meer vakantiegeld

Eén op de vier werknemers krijgt dit jaar meer vakantiegeld
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Eén op de vier Nederlandse werknemers krijgt eind mei meer vakantiegeld gestort dan in 2015. Dat blijkt donderdag uit een onderzoek van vergelijkingssite Kieskeurig.nl.

Een salarisverhoging is voor 22% van de ondervraagden hiervoor de voornaamste reden, terwijl 18% aangeeft meer uren te zijn gaan werken. 11 % is voor een nieuwe werkgever gaan werken, met een hoger salaris dan afgelopen jaar. Over de exacte hoogte van het te ontvangen bedrag maakt driekwart van de werkenden zich niet druk. De overige 25% geeft aan wél op voorhand uit te rekenen hoeveel ze eind deze maand extra gestort krijgen.

Vakantie

Het jaarlijkse extraatje wordt door één derde van de werkenden uitgegeven aan waar het voor bedoeld is: een welverdiende vakantie. Toch kiest ook een deel ervoor om het geld op de spaarrekening te zetten (19%) en bijna 1 op de tien personen gebruikt het om schulden en achterstallige betalingen mee af te lossen. 

Het bedrag zal daarentegen minder snel uitgegeven worden aan studie, het opknappen van het huis of ondersteuning van een goed doel. Bijna 9 op de 10 personen (87%) maakt de beslissing waaraan het vakantiegeld wordt uitgegeven in overleg met de partner.

Minder snel uitgegeven 

Opvallend is dat men verwacht het vakantiegeld minder snel uit te geven dan voorgaande jaren. In 2015 gaf 27% de meevaller binnen een maand uit. In 2016 denkt slechts 19% dit in hetzelfde tijdsbestek te doen. De recente berichtgevingen over het einde van de crisis blijken weinig invloed te hebben op het bestedingsgedrag. Zowel jongeren als ouderen geven aan het vakantiegeld van 2016 niet makkelijker te spenderen dan de afgelopen jaren. 

Categorie:
Provincie:
Tag(s):