dinsdag, 11. oktober 2016 - 21:43 Update: 12-10-2016 8:05

Kamer steunt omstreden CETA-verdrag

Kamer geeft groen licht voor omstreden handelsakkoord met Canada
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada mag goedgekeurd worden door het kabinet. De Tweede kamer heeft daarvoor groen licht gegeven.

Het vrijhandelsakkoord met Canada, het CETA-akkoord, is een omstreden akkoord. Critici van het omstreden handelsakkoord zijn  bang dat CETA de opmaat wordt naar een ander omstreden handelsakkoord TTIP, dat de EU met de VS wil sluiten. Tienduizenden activisten demonstreerden al in Berlijn en Brussel, en eerder ook in Amsterdam, tegen zowel CETA als TTIP. Ze vrezen dat de Europese normen voor arbeid, gezondheid en milieu worden verlaagd. Dat zou betekenen dat de Europese markt straks met chloorkippen en ander kwalitatief slecht voedsel zal worden overspoeld.

FNV, CNV, consumentenbond, Milieudefensie  en Greenpeace waarschuwen voor CETA

De Tweede Kamer spreekt woensdag in een extra overleg met minister Lilianne Ploumen (Binnenlandse Handel) over het vrijhandelsakkoord. SP-Tweede Kamelid Jasper van Dijk vindt het 'onacceptabel' dat er woensdag al een debat over CETA plaatsvindt,  terwijl de Kamerleden pas dinsdag de laatste versie van het verdrag hebben gekregen. Dit schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag. De vakbonden FNV, CNV, Greenpeace, de Consumentenbond en Milieudefensie waarschuwen de Tweede Kamer dinsdag voor het handelsverdrag met Canada. De organisaties zien in CETA in de huidige vorm mogelijke 'ernstige bedreiging voor milieu, publieke diensten, arbeidsnormen en de veiligheid van consumenten', aldus de krant.

CETA komt neer op TTIP via de achterdeur

Over CETA zegt SP Van Dijk in de Volkskrant: 'Dit is foute boel. CETA komt neer op TTIP via de achterdeur, omdat veel Amerikaanse bedrijven een vestiging hebben in Canada.'  De SP maakt zich grote zorgen over CETA, maar ook over TTIP. Want zowel Canada als de VS maken gebruik van groeihormonen, kankerverwekkende onkruidbestrijding en genetisch gemanipuleerde producten, aldus Van Dijk. Met zo'n handelsverdrag wordt het volgens hem moeilijk om deze producten buiten Europa te houden. Daarnaast kan Nederland volgens de SP door het sluiten van deze handelsakkoorden voor miljoenen euro's worden aangeklaagd door bedrijven die de Europese wetgeving niet gunstig vinden, aldus de krant.