donderdag, 13. oktober 2016 - 22:21 Update: 13-10-2016 22:31

Bekende Nederlanders slaan handen ineen tegen moderne slavernij

Bekende Nederlanders slaan handen ineen tegen moderne slavernij
Foto: blikopniueuws.nl
Den Haag

Een aantal bekende Nederlanders onder wie oud-voetballer Frank Rijkaard en misdaadverslaggevers Peter R. de Vries en John van den Heuvel slaan de handen ineen in de strijd tegen moderne slavernij.

Met de campagne Until all are free, van mensenrechtenorganisatie International Justice Mission (IJM), vragen zij aandacht voor de bijna 48 miljoen slaven die er wereldwijd zijn. “Iedereen is nodig in de strijd tegen handel in kinderen omdat kinderen nog niet voor zichzelf op kunnen komen en wij dus met z'n allen de verantwoordelijkheid dragen voor hun veiligheid, gezondheid, scholing, voeding, welzijn en ontwikkeling,” verklaart De Vries zijn betrokkenheid.

Naast genoemde bekende Nederlanders zijn onder andere ook Corinne Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen en politici Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Liesbeth van Tongeren van GroenLinks betrokken bij de campagne. Segers legt zijn deelname aan de campagne uit: “International Justice Mission vecht over de hele wereld om mensen te bevrijden uit hedendaagse slavernij. Samen met hen wil ik opkomen voor hen die verdrukt worden en een stem geven aan hen die weerloos zijn. Totdat zij allemaal vrij zijn.”

Undercover

John van den Heuvel werkte eerder voor zijn programma ‘Op de vlucht’ samen met een undercovermedewerker van IJM. “Voor mijn programma was ik in de Filipijnen op zoek naar een veroordeelde Nederlandse pedoseksueel. Politie en justitie speurden al jaren naar de man die nog een lange gevangenisstraf moest uitzitten voor zijn misdaden. In onze zoektocht kregen wij hulp van een undercovermedewerker van IJM. Dankzij hem wisten wij de man binnen een dag op te sporen en met behulp van de lokale politie te arresteren. Zonder IJM hadden wij hem nooit zo snel gevonden. IJM speelt een belangrijke rol in de aanpak van mensenhandel. Niet alleen bevrijdt de organisatie slachtoffers, ook worden verdachten ter verantwoording geroepen in de rechtbank. IJM maakt verschil in landen als De Filipijnen.”

Met de campagne wil IJM niet alleen aandacht vragen voor het onrecht van slavernij, maar iedereen oproepen zijn steentje hierin bij te dragen. “Samen kunnen we verschil maken,” aldus Caroly Houmes, directeur van IJM in Nederland. “Wereldwijd worden miljoenen slachtoffers misleid, uitgebuit en zwaar mishandeld. Anno 2016 zijn er meer slaven dan ooit in de wereldgeschiedenis. Wij geloven echter dat wij nog in ons leven voor eens en voor altijd een eind kunnen maken aan slavernij. Hiervoor moeten wij de handen in een slaan. Daarom zijn wij ook blij dat iedereen die nu aan de campagne Until all are free meedoet, direct toezegde een stem te willen geven aan de slaven die nu door niemand worden gehoord.”

Op de website www.untilallarefree.nl laten tientallen bekende en onbekende Nederlanders hun stem horen. Houmes: “Wat wij hopen, is dat deze lijst met de dag groter wordt. Onlangs nog sprak ik in India een door IJM bevrijde slaaf, die woorden tekort kwam om aan te geven hoe dankbaar hij was dat hij gered was. ‘Als ik niet was bevrijd, was ik in slavernij gestorven,’ zei hij. Wij blijven vechten voor kinderen, vrouwen en mannen als hij. Until all are free.”

International Mission is werelds grootste organisatie in de strijd tegen moderne slavernij. Met veldkantoren in onder andere India, De Filipijnen en Cambodja strijdt IJM tegen een plaag van geweld tegen de armsten. Deze plaag uit zich onder andere in slavernij, handel van kinderen voor de seksindustrie en misbruik van jongens en meisjes voor cyberseks. Jaarlijks bevrijdt IJM duizenden slachtoffers en zorgt dat zij door een goed nazorgtraject gaan. Daarnaast helpen advocaten van IJM bij het laten berechten van daders en werkt de organisatie aan structurele verandering van samenlevingen door lokale autoriteiten te trainen en mee te schrijven aan nieuwe wetten om de armsten te beschermen.