woensdag, 24. mei 2017 - 7:45 Update: 24-05-2017 7:50

Optimistische bouwsector ziet omzet verder stijgen

Optimistische bouwsector ziet omzet verder stijgen
Foto: Archief EHF
Den Haag

De bouwsector behaalde een omzetstijging van 5,5 procent in het eerste kwartaal van 2017. Bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw, waaronder de bouw van woningen en gebouwen, zagen de omzet met bijna 10 procent toenemen.

De vergunde bouwsom voor zowel woningen als bedrijfsgebouwen nam toe. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor Bouw.

In de bouwsector behaalden bedrijven in de burgerlijke en utiliteitsbouw de grootste groei. In het eerste kwartaal lag de omzet hier 9,5 procent hoger dan een jaar eerder. De omzet steeg daarmee voor het tiende kwartaal op rij, maar ligt nog altijd zo’n 14 procent onder het niveau van begin 2008.

Bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw wisten voor het eerst in vier kwartalen weer een omzetgroei te realiseren (4,1 procent). Hier waren het vooral de (spoor)wegen- en tunnelbouwers die met een groei van 6 procent een positief resultaat boekten. Bedrijven in de gespecialiseerde bouw, zoals sloop- en afwerkingsbedrijven, behaald.

Nieuwbouw van woningen leeft verder op

In totaal zijn er in het eerste kwartaal 14 361 nieuwe woningen gereed gemeld. Dit is bijna 40 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2016. Het aantal gereedgemelde nieuwbouwwoningen nam daarmee voor het vierde kwartaal op rij toe.

In het eerste kwartaal van dit jaar werd voor 15 751 nieuwbouwwoningen een bouwvergunning verleend, ruim 43 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is het derde kwartaal op rij dat het aantal vergunde nieuwbouwwoningen stijgt in vergelijking met het jaar ervoor.

Vertrouwen bouwers blijft groeien

Het vertrouwen van bouwondernemers is aan het begin van het tweede kwartaal verder toegenomen en ligt op het hoogste niveau sinds 2008. Net als in de afgelopen twee kwartalen is het ondernemersvertrouwen in de bouw het hoogst van alle bedrijfstakken. Bouwondernemers verwachten onder meer dat de omzet en personeelssterkte verder zullen toenemen. Afgelopen kwartaal kwamen er in de bouw (seizoengecorrigeerd) al 3 duizend banen bij.

Categorie: