vrijdag, 2. juni 2017 - 7:51

Record aantal Nederlanders verhuisd

Record aantal Nederlanders verhuisd
Foto: fbf
Den Haag

Het aantal Nederlanders dat in 2016 verhuisde is in jaren niet zo groot geweest. Vorig jaar verhuisden bijna 1,8 miljoen mensen, ruim 300 duizend mensen meer dan in 2013. Ook in het eerste kwartaal van 2017 verhuisden meer mensen dan in het eerste kwartaal van 2016. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In 2016 wisselden bijna 1,8 miljoen mensen van woning, 318 duizend meer dan in 2013. In de afgelopen veertig jaar zijn er niet eerder zo veel personen verhuisd. Vanaf medio 2013 kwam de huizenmarkt weer op gang. In dat jaar werden meer huizen verkocht dan het jaar ervoor. Dit was voor het eerst sinds het begin van de crisis op de woningmarkt in 2008. Deze trend is ook terug te zien in het aantal mensen dat verhuist.

Hoogste aantal verhuizingen tussen gemeenten

De stijging van het aantal verhuizingen betreft vooral verhuizingen tussen gemeenten. Dat aantal is, ook in de hele vorige eeuw, niet eerder zo hoog geweest, ook als het aantal verhuizingen van recente gevestigde Syrische asielzoekers in mindering zou worden gebracht.

Woningmarkt op gang, ook niet-starters verhuizen volop

Alleenstaanden waren eind 2013 de eersten die weer vaker een nieuwe stek gingen betrekken. Vaak zijn dit twintigers en dertigers die hun eerste woning kochten of van huurwoning wisselden. Vanaf de tweede helft van 2014 kwamen daar de gezinnen en echtparen zonder (thuiswonende) kinderen bij. Naar verhouding is het aantal verhuizingen van dertigers, samen met de thuiswonende kinderen, het meest gestegen. Onder deze leeftijden zijn veel jonge gezinnen die op zoek gingen naar een grotere woning.

In 2015 zwakte het aantal verhuizingen van alleenstaanden af. De verhuizingen van paren met kinderen zette nog verder door. Met name huishoudens met kinderen of huishoudens die inmiddels uit de kinderen zijn, verhuizen volop. Zij hadden in de periode 2009–2013 moeite om van koophuis te wisselen, maar met de gestegen huizenprijzen en de toegenomen vraag naar woningen waren belangrijke belemmeringen voor doorstroming weggenomen.

 

Categorie: