maandag, 4. september 2017 - 7:20

Omzet detailhandel groeit 4 procent

Omzet detailhandel groeit 4 procent
Foto: fbf
Den Haag

De detailhandel heeft in het tweede kwartaal 4,1 procent meer omzet geboekt dan in hetzelfde kwartaal van 2016. De verkopen (het volume) stegen met 3,6 procent.

Over de hele linie namen de omzetten toe. Food- en non-foodwinkels hadden ruim 3 procent groei en ook webshops profiteerden met een omzetgroei van 17,2 procent volop van de kooplust van consumenten. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor detailhandel.

In het eerste kwartaal stegen de omzet en de verkopen in de detailhandel met 4,8 procent, de sterkste stijging sinds 2006. Ondanks de relatief sterke omzetgroei in de eerste helft van 2017 bereikten de omzet en de verkopen van de detailhandel echter nog niet het niveau van vóór de economische crisis. In de eerste helft van 2017 lag de totale detailhandelsomzet nog 1,8 procent onder het omzetniveau van de eerste helft van 2008. Het verkoopvolume bleef ruim 8 procent achter bij het volume uit dit topjaar voor de detailhandel.

Online omzet groeit het hardst

In het tweede kwartaal nam de omzet van pure webwinkels met ruim 17 procent toe ten opzichte van een jaar eerder. De internetomzet van multi-channelers (bedrijven die zowel een fysieke winkel hebben als online verkopen) groeide met 25,5 procent, de hoogst gemeten stijging sinds de meting drie jaar geleden werd opgezet.

Categorie:
Provincie: