dinsdag, 8. september 2015 - 12:00 Update: 08-09-2015 14:37

Vernieuw uw aandacht voor Het Nieuwe Werken

HAARLEM (EZPress) - Ergonomie op kantoor heeft meer en meer de aandacht van de werkgever. Het belang van wettelijke verplichtingen en van gezonde werknemers is groot. In de huidige economie kunnen de meeste organisaties een hoog ziekteverzuim immers niet meer compenseren.

Nu ook Het Nieuwe Werken steeds meer zijn intrede doet in onze maatschappij, werken veel werknemers regelmatig thuis. Als op kantoor alles ergonomisch in orde is, is dat tegenwoordig dan ook niet meer dan een goede basis. Ook thuis kan de werknemer immers ergonomische schade oplopen? Hoeveel aandacht heeft u daarvoor als werkgever?

Thuis leidt een vaste werkplek tot ergonomische klachten
Thuis heeft de werknemer in het algemeen niet de luxe van wisselen qua werkplek. Daar waar onderzoek heeft aangetoond, dat een vaste werkplek negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid, is er een duidelijk probleem.

Meedenken over - en wellicht zelfs investeren in - ergonomisch meubilair bij de werknemer thuis is de moeite van het overwegen waard. De werkgever is er immers verantwoordelijk voor dat de medewerker een gezonde en veilige werkplek heeft. Hij plukt er ook de vruchten van: productiviteit en omzet.

Is ziekteverzuim de enige vorm van ergonomische schade?
Ergonomische klachten leiden tot ziekteverzuim; daar hoeft niemand van op te kijken. En dat ziekteverzuim slecht is voor de efficiency, de productiviteit, de omzet en het bedrijfsresultaat behoeft ook geen betoog. De schade komt op een of andere wijze op het bordje van de werkgever te liggen. Tenzij de werkgever bewust aandacht besteed aan ergonomisch meubilair op alle werkplekken van de werknemer, dus ook thuis.

Overigens zal een werknemer bij klachten nog zoveel mogelijk thuis werken. Als echter de klachten door het thuiswerk veroorzaakt worden, lost dit het probleem niet op. Het Nieuwe Werken heeft m.a.w. niet alleen voordelen.

Neemt de werkgever zijn verantwoordelijkheid bij ergonomische schade?
Onderzoeken tonen helaas aan, dat de gemiddelde werkgever niet adequaat reageert, als een medewerker hem op de hoogte stelt van ergonomische klachten. Dergelijke geluiden zouden een signaal moeten zijn om de werkprocessen en -procedures tegen het licht te houden.

Deze signalen zijn kansen voor verbetering, kwaliteitsgroei en teambuilding. Met een adequate reactie bindt de werkgever zijn werknemers aan de organisatie, aan het bedrijf. En dat zal zichtbaar worden in het bedrijfsresultaat. De vraag is of u als werkgever die slag wilt en kunt maken. Omdenken leidt in dit verband tot een win-win situatie:

• mijn medewerker heeft een probleem,
• ik bied een oplossing,
• mijn bedrijf plukt de vruchten.

Een ergonomisch aanbod voor thuiswerk
Het is mogelijk dat u door het bovenstaande nieuwsgierig bent geworden. Dat u zich afvraagt hoever uw wettelijke verplichtingen nu precies gaan. Dat u op zoek wilt naar mogelijkheden om uw werknemers:

• een veilige en gezonde werkplek te bieden,
• door thuiswerk meer flexibiliteit te geven,
• nog meer enthousiast te maken voor het werk en het bedrijf.

Bij een specialist op het gebied van ergonomisch kantoormeubilair, zoals Officecity, kunt u terecht voor vakkundig advies op maat. Als u de verbeterkansen voor uw organisatie in kaart brengt, plukt uw bedrijf daarvan de vruchten. Kortom, vernieuw uw aandacht voor Het Nieuwe Werken!