dinsdag, 13. januari 2015 - 14:00 Update: 13-01-2015 15:07

Nieuwe domeinnaamextensies breed opgepakt

AMSTERDAM (EZPress) - Een uiteenlopende groep bedrijven heeft het afgelopen jaar de nieuwe domeinnaamextensies zoals .tips, .club en .today opgepakt. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse hostingprovider Hostnet. Mooie domeinnamen zijn schaars. Daarom zijn er in 2014 talrijke domeinnaamextensies bijgekomen. Maar wat voor bedrijven registreren nu precies die nieuwe extensies? Hoeveel registraties zijn er inmiddels gedaan en wat zijn de verwachtingen voor 2015? Hostnet heeft dit uitgezocht in zijn jaarlijkse domeinnaamonderzoek.

Nieuwe extensies niet alleen weggelegd voor jonge bedrijven
Uit het onderzoek blijkt dat ook bedrijven die al jaren bestaan, kiezen voor een nieuwe domeinnaamextensie. Om de doelgroep van de nieuwe domeinnaamextensies te onderzoeken, heeft Hostnet registreerders van de nieuwe extensies vergeleken met het eigen klantenbestand en Nederlandse bedrijven in het algemeen. Op basis van tabel 1 kunnen we concluderen dat niet alleen startende bedrijven early adopters zijn van de nieuwe domeinnaamextensies, maar ook middeloude bedrijven. Het registreren van een nieuwe domeinnaamextensie is een kleine investering, maar geeft aan dat ook oudere bedrijven innovatieve keuzes maken op het gebied van marketing.

Overige kenmerken van registreerders van nieuwe extensies
Welke conclusies kunnen er nog meer uit het onderzoek worden getrokken? Registreerders van de nieuwe domeinnaamextensies zitten voornamelijk in de ICT en techniek (15,2%), financiële dienstverlening (13%), marketing en design (12,9%) en organisatiemanagement (11,7%), gevolgd door bedrijven in de groothandel (8,0%), detailhandel (7,4%) en training en onderwijs (5,7%). Registreerders hebben ten opzichte van het klantenbestand van Hostnet en Nederlandse bedrijven in het algemeen vaak meerdere medewerkers in dienst. Daarnaast zijn de bedrijven vaker gevestigd in Noord-Holland en Utrecht.

Forse stijging van registraties verwacht in 2015
Hostnet verwacht dat het aantal nieuwe domeinnaamextensies in 2015 fiks zal toenemen. Uit de statistieken (http://ntldstats.com/country/NL) blijkt dat Nederlandse domeinnaamhouders inmiddels meer dan 42.000 nieuwe domeinnaamextensies hebben geregistreerd. “Het is aannemelijk dat dit aantal registraties in 2015 probleemloos naar meer dan 300.000 groeit, op basis van de huidige groei en de aanname dat de meerderheid van de extensies in 2015-2016 wordt geregistreerd”, aldus Arthur Zonnenberg, Productmanager voor domeinnamen bij Hostnet.

Over Hostnet
Hostnet is een klantgerichte en betrouwbare hostingprovider, die al sinds 1999 actief is op de particuliere en zakelijke internetmarkt. Sindsdien is Hostnet uitgegroeid tot één van de grootste spelers op de Nederlandse markt. Naast domeinregistratie, webhosting en e-mail, kunnen klanten bij Hostnet terecht voor Virtual Private Servers (VPS), Dedicated Servers en cloud hosting. Hostnet beheert 800.000 domeinnamen en 60.000 websites voor meer dan 250.000 klanten. Service staat bij deze Amsterdamse hostingprovider centraal. Hostnet heeft als missie ondernemende mensen te helpen hun dromen en ambities te realiseren met de beste online oplossingen.