vrijdag, 4. november 2016 - 11:00 Update: 10-12-2016 18:58

Marc Mulders Kunstenaar van het jaar

RAAMSDONKSVEER (EZPress) - Uit acht finalisten is Marc Mulders als Kunstenaar van het jaar 2017 gekozen. Daarmee versloeg Marc Mulders in de veertiende editie van de verkiezing zeven andere bekende Nederlandse beeldend kunstenaars, waaronder Erwin Olaf, Marlene Dumas en Daan Roosegaarde.

Op de tweede plaats eindigt Theo Jansen, gevolgd door Elise van der Linden en Daan Roosegaarde. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Erwin Olaf, Marlene Dumas, Levi van Veluw en Emo Verkerk. Zij voeren de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook het Talent van het jaar 2017 en de Briljanten Kunstenaar 2017 zijn gekozen. Het Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars, is Elise van der Linden (1983) geworden. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Theo Jansen.

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Marc Mulders:

“Marc Mulders is een echte schilder, die zijn beelden in de verf laat ontstaan, inspirerend en bezield. Een van de beste hedendaagse Nederlandse kunstenaars.”

“Zeer eigen en veelzijdig kunstenaar. Zijn Goudse raam vind ik fantastisch.”

“Creërend creatief.....en vice versa. Stille bewondering!”

“Marc is ook een begenadigd glazenier. Zijn werk wordt meer en meer abstract. Hij groeit met name in de glaskunst.”

“Marc verrast steeds weer met nieuwe technieken.”

“Hij toont ons de meester die put uit de schatkamer van onze verbeeldingskracht.”

“Sublieme controle over het eigenzinnige van de materie.”

“Veelzijdig kunstenaar met veel gevoel voor esthetiek, natuur en traditie. Wisselt melancholie en stemmigheid af met kleurexplosies en algehele goede zin!”

“Constante kwaliteit in z’n werk.”

“Hij laat mij, door zijn werk,nadenken over het leven. Van zijn werk, kleuren, word ik blij.”

“Origineel, inspirerend en gelaagd werk dat constant van hoog niveau is.”

“Veelzijdig kunstenaar, zowel schilderijen als glasobjecten, textiel en fotografie.”

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.

Eerder werden Daan Roosegaarde (2016), Marlene Dumas (2015), Erwin Olaf (2014), Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het jaar.

//Einde bericht

Bron: Nationaal Kunstplatform

Dit is een origineel persbericht EZPress news Distribution BV www.ezpress.eu