vrijdag, 3. november 2017 - 9:00 Update: 07-11-2017 18:32

Theo Jansen Kunstenaar van het jaar

RAAMSDONKSVEER (EZPress) - Theo Jansen is de kunstenaar van het jaar geworden. Op de tweede plaats eindigt Daan Roosegaarde, gevolgd door Isabella Werkhoven en Elise van der Linden. Op de vijfde t/m achtste plaats eindigen respectievelijk Iris van Herpen, Marlene Dumas, Marc Mulders en Levi van Veluw. Zij voeren ook de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars aan, de lijst waarin jaarlijks de honderd meest gewaardeerde Nederlandse beeldend kunstenaars zijn opgenomen.

Ook de Briljanten Kunstenaar 2018 is gekozen. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de kunstenaar ouder dan 65 jaar die het hoogst in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt en de titel nog niet eerder kreeg, is Jeroen Krabbé.
En zeer opvallend: er is dit jaar geen Talent van het jaar, de kunstenaar van 35 jaar of jonger die het hoogst eindigt in de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars en de titel nog niet eerder kreeg. Wel staan maar liefst 4 eerdere Talenten van het jaar in de top 8: Iris van Herpen (2013), Levi van Veluw (2014) Daan Roosegaarde (2015 en Kunstenaar van het jaar 2016) en Elise van der Linden (2017).

Enige meningen van aan de verkiezing verbonden panelleden en het publiek over Theo Jansen:

“Fascinerende kunst in de weidsheid van de natuur.”
“Monumentale werken gemaakt met bescheiden materialen. Een beest op het strand zien lopen is bijzonder.”
“Prachtig, gedreven, niet commercieel, techniek, uitvinder, geweldig!”
“(R) Evolutionair!! origineel, levendig , indrukwekkend, zuiver.”
“Spectaculair en wonderbaarlijk.”
“Het werk van Theo is uitzonderlijk en uniek! Bestaat geen 2e van.”
“Minder bekend, minder pretenties en zeer inventief en volhardend werkend met fantastische resultaten.”
“Theo Jansen is als Leonardo da Vinci, verbindt kunst en techniek en heeft nog niet de waardering gehad.”
“Een totaal nieuwe blik op vormgeving op basis van natuurlijke materialen en natuurlijke krachten.”
“Prachtige, ingenieuze en bovenal vrolijkmakende installaties!”
“Ik word altijd helemaal stil van zijn fantastische strandbeesten.”
“Ik vind het geweldig wat hij maakt. Er naar kijken maakt me helemaal blij. Dynamisch, luchtig, origineel.”
“Ik vind dit zo knap en daarbij schitterend wat hij maakt. Absoluut de winnaar dit jaar.”
“Zó indrukwekkend, zó speels, zó elegant, zó sprookjesachtig, zó verbazend knap bedacht en uitgewerkt - Hulde, Hulde!”
“Het wordt tijd dat Theo Jansen (inter)nationale erkenning krijgt!”
“Het zien van de prachtige creaties van Theo Jansen stimuleerde mij in mijn wil en wens toch het strand te bezoeken en daar zelfstandig, nou ja, te bewegen. Dat is vorige maand voor het eerst weer gelukt! Ik ken Theo niet, maar ik dank zijn Kunst... zie boven. Hopelijk kan ik mijn bewegen ooit zo soepel sturen, zoals de wind en zijn fantasie en werk, zijn Kunst voortbeweegt. Daarom! Theo Jansen!! Met stip ;-) En Dank!”

De verkiezing Kunstenaar van het jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Door de gefaseerde opzet met vier verkiezingsrondes, waarbij gedurende de looptijd van de verkiezing zowel een omvangrijk panel van deskundigen als het publiek hun stemmen uitbrengen, biedt de uitslag een goed beeld van de mate waarin Nederlandse kunst en kunstenaars in brede kring gewaardeerd worden. In het kader van de verkiezing zijn dit jaar weer vele duizenden stemmen uitgebracht.

Eerder werden Marc Mulders (2017), Daan Roosegaarde (2016), Marlene Dumas (2015), Erwin Olaf (2014), Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het jaar.

//Einde bericht

Bron: De Kunstcollegas

Dit is een origineel persbericht EZPRess News Distribution BV www.ezpress.eu