maandag, 28. december 2015 - 15:16 Update: 28-12-2015 15:24

Helft overstappers zorgverzekering stelt het tot op het laatste moment uit

Helft overstappers zorgverzekering stelt het tot op het laatste moment uit
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Ongeveer de helft van de mensen die overstappen van zorgverzekeraar stelt dat tot op het laatste moment uit. Dit meldt zorgvergelijkingsite Independer maandag.

'Stapte in 2008 nog 25% van de mensen over tussen Kerst en Oud en Nieuw, vorig jaar was dit al 47%. Independer verwacht dat het aantal late overstappers dit jaar op 50% uitkomt.

Premies laat bekend

Het overstapseizoen werd dit jaar flink bekort doordat de meeste verzekeraars pas rond de uiterste datum van bekendmaking (19 november) met hun premies kwamen. Daar kwam bij dat de precieze contractering van een paar grote verzekeraars pas laat bekend werd.

Independer zag de belangstelling voor zorgverzekeringen de laatste weken al fors toenemen maar denkt dat de grote piek nog moet komen. Ruud Martens, algemeen directeur van Independer: “De afgelopen jaren sloten ongeveer 1 – 1,2 miljoen mensen een nieuwe zorgverzekering af. We zien elk jaar een toename van het percentage mensen dat tussen Kerst en Oud en Nieuw overstapt. Ervan uitgaande dat deze trend zich doorzet, stappen de komende dagen nog ruim 500.000 mensen over.”

Meerderheid Nederlanders stapt nooit over

69%* van de Nederlanders is sinds de invoering van het huidige zorgstelsel nog nooit overgestapt naar een andere zorgverzekering. Belangrijkste redenen hiervoor zijn de tevredenheid met de huidige zorgverzekeraar en de dekking van de huidige zorgpolis, blijkt uit onderzoek van de NZa**.

Steeds vaker maximaal eigen risico

Behalve het steeds later overstappen, signaleert Independer nog een andere trend. Opvallend meer mensen dan vorig jaar kiezen voor een hoger eigen risico. Was dat vorig jaar nog 23%, voor 2016 kiest 28% van de verzekerden voor een hoger eigen risico. Het maximale eigen risico van 885 euro is daarbij veruit het populairst, 23% van het totaal aantal overstappers kiest dit.

Categorie:
Provincie: