zaterdag, 5. maart 2016 - 11:06 Update: 06-03-2016 19:49

'Immunotherapie blijkt te werken tegen kanker'

Doorbraak in kankeronderzoek: immuunsysteem inzetten bij bestrijden kanker
Foto: Archief FBF.nl
Londen

Britse wetenschappers hebben een methode ontwikkeld waarmee het immuunstysteem kankercellen kan herkennen. Hierdoor kan het immuunsysteem worden ingezet om kanker te bestrijden, zo schrijven de onderzoekers in het tijdschrift Science.

In een verklaring stellen de onderzoekers, verbonden aan het University College London, dat zelfs wanneer de kanker een vergevorderd stadium heeft bereikt, het lichaam zelf met succes de tumor te lijf kan gaan. Immunotherapie wordt gezien als één van de meest effectieve behandelingen tegen kanker. Het verschil met andere behandelmethoden is dat deze therapie zich richt op het afweersysteem zelf en dus niet direct de tumor aanvalt. Het afweersysteem wordt door de behandeling flink versterkt of veranderd, waardoor afweercellen (de zogenaamde T-cellen) beter in staat zijn om de kankercellen te doden. Dit schrijft scientias.nl

Ook snel muterende tumoren zoals bij longkanker kunnen in de toekomst worden bestreden. Het immuunsysteem kan in principe elke kankercel herkennen en vernietigen . De wetenschappers claimen namelijk dat ze kenmerk hebben gevonden dat in alle kankercellen van een bepaalde patiënt hetzelfde is en opgespoord kan worden door het systeem. Per persoon moet dan een specifieke behandeling worden ontwikkeld.

Een manier is het maken van een vaccin dat het immuunsysteem 'traint' om de kankercellen te herkennen. Een andere manier is het isoleren van immuuncellen die uit zichzelf al de slechte cellen aanvallen, ze opkweken in een laboratorium, en ze dan terugplaatsen in het lichaam. De methode is nog niet getest, de onderzoekers hopen daar binnen twee jaar mee te beginnen.