dinsdag, 22. maart 2016 - 19:38 Update: 23-03-2016 13:26

´Matig alcoholgebruik toch minder gezond dan eerder aangenomen´

´Ook matig alcoholgebruik niet gezond´
Foto: SXC
Amsterdam

Uit een Canadees onderzoek blijkt dat een glaasje bij het eten of een borreltje voor het slapen gaan toch niet zo gezond is als eerder werd aangenomen.

De eerdere onderzoeken die beweerden dat het nuttigen van één of twee glazen alcohol per dag goed zou zijn voor de gezondheid, rammelen aan alle kanten. Onderzoekers verzamelden 87 studies waarin de gezondheidseffecten van alcohol werden geanalyseerd. Hieruit bleek dat alleen de geheelonthouders beter af zijn. Dit schrijft Trouw op basis van het Canadese onderzoek.

Toen de Canadezen de gezondheidseffecten van alcohol in de 87 studies eens goed tegen de lamp hielden, verdwenen de heilzame effecten van het glaasje alcohol per dag als sneeuw voor de zon. De matige drinker wordt vaak vergeleken met de geheelonthouder, maar dat is geen juiste vergelijking omdat de geheelonthouder vaak de drank is gaan laten staan, vanwege gezondheidsklachten.

Daardoor is het logisch dat de matige drinker gezonder afsteekt tegen de geheelonthouder. Matige drinkers lijken alleen gezonder, omdat zij vermoedelijk geen klachten hebben ondanks dat zij wel regelmatig alcohol nuttigen. De wetenschappers hebben deze conclusie beschreven in het vakblad Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Wetenschappers hadden al wel langer hun bedenkingen bij de vermeende gunstige effecten van alcohol bij matig drankgebruik. Het matige borreltje zou goed zijn voor hart- en bloedvaten en de kans op kanker of dementie, ja zelfs levercirrose verkleinen.

De matige drinker was steeds het beste af, beter dan de zware drinker, maar ook dan de geheelonthouder. Maar de geheelonthouder is vaak niet gezond en slechts 13 van de 87 studies corrigeerden daarvoor. En laten die 13 studies nou net geen enkel gezondheidseffect aan alcohol toeschrijven, zo meldt de krant. 

Uit de analyse volgt dat hooguit de incidentele gebruiker voordeel heeft van de alcohol. Maar vermoedelijk zijn dit gewoon gezondere mensen, aldus de conclusie van de wetenschappers.