zondag, 22. mei 2016 - 22:20 Update: 23-05-2016 14:21

That Sugar Film toont aan: 'We eten ons ziek aan suiker'

That Sugar Film toont aan: 'We worden letterlijk ziek van suiker'
Hilversum

Sinds een paar dagen is de documentaire That Sugar Film in de bioscopen te zien. De film vertelt ons dat we ons ziek eten aan suiker.

De Australische filmmaker Damon Gameau at voor het maken van deze  film dagelijks omgerekend zo'n 40 theelepels suiker. De film laat zien hoe Damon Gameau (40) hierdoor veranderde van een stabiele, energieke, afgetrainde man in een chagrijnig , waggelend wrak, zo schrijft RTL Nieuws. In die periode kwam Gameau 8,5 kilo aan en dat terwijl hij nog wel gezond at. Ondanks dat hij koekjes, frisdrank en snoep liet staan en daarvoor yoghurt, vruchtensap en muesli nam, werd hij dikker en kreeg hij een vervette lever en een slecht humeur.

Hoe is dat mogelijk?  De voedingsindustrie voegt aan heel veel eet- en drinkwaren veel suiker toe. Soms staat op het etiket niet dat er suiker in zit. Het toegevoegde zoet heet dan fructose, sacherose of ahornsiroop. Voedingswetenschapper Jaap Seidell hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam tegen de omroep: 'Hij maakt een beetje een karikatuur van suiker. Wetenschappelijk gezien is er wel iets op af te dingen. Maar over het algemeen klopt zijn verhaal.' Gameau laat volgens Seidell zien dat eigenlijk overal suiker in zit. Seidell: 'Hij toont aan dat je met een ogenschijnlijk gezond voedingspatroon toch heel veel suiker consumeert. En daar kun je last van krijgen.' Zo starten mensen de dag graag met een bordje yoghurt met cruesli en denkt men zo suiker te vermijden.

Het gaat bij suiker namelijk niet alleen om bijvoorbeeld frisdranken, maar het geldt net zo goed voor vruchtensappen. En ook de fastfoodindustrie is maar één van de vele boosdoeners. Seidell is heel stellig als hij het over de echte oorzaak heeft, want dat is de consument zelf. Volgens hem komen we steeds weer uit bij 'te zoet, te zout, te vet en te veel'. Eén van de redenen is dat we niet goed inschatten hoeveel suiker er in welke voeding zit. Maar Seidell zegt ook: 'De hogeropgeleide consument heeft het wel door. Die gaat zelf koken, die koopt zijn producten bij zogenaamd verantwoorde winkels, die kijkt misschien ook wel naar deze film. Maar de rest laat zich hier echt niet door van slag brengen. Die kiest voor goedkoop en gemakkelijk.'

Een te hoge suikerconsumptie kan leiden tot overgewicht, obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten.