vrijdag, 3. juni 2016 - 16:31 Update: 05-06-2016 10:51

Vereniging Arts en Voeding: minder medicijnen, meer goede voeding

Vereniging Arts en Voeding: minder medicijnen, meer goede voeding
Foto: EHF
Rotterdam

Tijdens het wetenschappelijke congres Arts en Voeding in Rotterdam dat op 3 juni wordt gehouden, wordt de Vereniging Arts en Voeding opgericht. Het is is een vereniging voor artsen, zowel huisartsen als specialisten. De vereniging heeft als doel om het bewustzijn over het effect van voeding en leefstijl te vergroten, kennis en vaardigheden te verbeteren en wetenschapplijke inzichten te delen. Dit meldt de vereniging op haar website.

De vereniging wil artsen ondersteunen om de brug te slaan tussen kennis en daadwerkelijke toepassing in de praktijk. De vereniging Arts en Voeding vestigt de aandacht op voeding en leefstijl interventies (zowel preventief als curatief) om zodoende de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren en de medicalisering en kosten in de zorg drastisch te verminderen. Volgens de vereniging geven jonge huisartsen graag leefstijladviezen, maar zijn er wel barrières. Initiatiefnemer en voorzitter Tamara de Weijer in Medisch Contact: 'In de artsenopleiding is er nog altijd nauwelijks aandacht voor voeding. En ook het merendeel van de huisartsen besteedt er nauwelijks aandacht aan. Terwijl in de opleidingen weken onderwijstijd wordt besteed aan zeer zeldzame ziektes en medicatie gaat er circa 0,001 procent van de onderwijstijd over voeding en leefstijl. Dat moet anders en dat is precies wat we gaan doen met de Vereniging Arts en Voeding’

De Weijer die zelf huisarts is, vindt dat artsen vaak te veel pillen voorschrijven. Tegen RTL Nieuws zegt ze: 'Artsen hebben geen idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn. In mijn spreekkamer krijg ik veel jonge mensen tussen de 25 en 45 met een chronische aandoening die vastlopen. Medicatie heeft bij hen weinig effect. Met pillen alleen los je een chronische ziekte nooit op. Door het voedingspatroon bij patiënten aan te passen, bereik je veel meer.'

Welvaartsziekten nemen volgens De Weijer zo enorm toe omdat mensen te veel industrieel bewerkte voeding eten. Artsen moeten volgens De Weijer meer uitdragen dat je met een pil de gezondheid niet aanpakt, wel met goede voeding.