dinsdag, 21. juni 2016 - 20:52 Update: 21-06-2016 21:09

'Schippers moet plotselinge prijsverhogingen medicijnen aanpakken'

'Schippers moet plotselinge prijsverhogingen medicijnen aanpakken'
Foto: Archief EHF
Utrecht

Patiënten mogen bij de apotheek niet te maken krijgen met plotselinge prijsverhogingen. Dat moet veranderen, zo schrijft Patiëntenfederatie NPCF dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer die woensdag praat over prijsverhogingen van medicijnen

'De prijzen van verschillende medicijnen worden door fabrikanten ineens fors verhoogd. Verzekeraars mogen vaak maar een deel van de kosten vergoeden waardoor patiënten moeten bijbetalen. Maar patiënten hebben vaak geen keus omdat dat het enige middel is dat hen kan helpen', aldus NPCF. 

Patiëntenfederatie NPCF maakt zich grote zorgen over deze plotse prijsverhogingen. Patiënten mogen niet de dupe worden van het systeem. De prijsverhogingen leiden tot situaties waarbij de patiënt met de rug tegen de muur staat. Hij heeft immers geen keus. Het medicijn niet langer gebruiken heeft grote gevolgen voor de gezondheid. 

Dit steekt temeer omdat van een aantal prijsverhogingen niet is aan te geven waarvan die het gevolg zijn. Wij kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat fabrikanten geneesmiddelen registreren, alleen om er financieel beter van te worden. Bereiding door de apotheek is na registratie niet langer geoorloofd, waarna de fabrikant met de prijs kan doen wat hij wil. De patiënt heeft in deze weinig keuze. 

Het middel niet langer gebruiken is fnuikend voor de gezondheid. Hij zal dus de hogere prijs moeten betalen en het verschil moeten bijbetalen. Dit is wat we nu ook zien bij patiënten die gebruik maken van Dexamfetamine.

Patiënten draaien op voor hoge kosten

Een ander actueel schrijnend geval is het middel Feneticilline capsules. Een middel dat van grote waarde is voor patiënten met een onwerkzame of afwezige milt. De prijs van dit medicijn is door de fabrikant drastisch verhoogd, onder meer omdat de grondstoffen in prijs zouden zijn vertienvoudigd. 

Dit medicijn is opgenomen in de vaste clusterprijzen voor medicijnen. Dat heeft tot gevolg dat de prijsverhoging die de fabrikant heeft doorgevoerd, niet door de zorgverzekeraar mag worden vergoed. De patiënt draait dus zelf op voor de meerkosten. Dat kan oplopen tot vele honderden euro’s per patiënt per jaar.

Doorbreek het systeem

NPCF vraagt de Tweede Kamer om dit systeem te doorbreken. Dat kan door prijsverhogingen alleen toe te staan als ze ruim van tevoren zijn aangekondigd. Dan heeft de patiënt de mogelijkheid zich aanvullend te verzekeren of , indien die keuze bestaat, voor een andere therapievorm te kiezen. 

Categorie:
Provincie: