donderdag, 14. juli 2016 - 17:34 Update: 15-07-2016 10:29

Helft Nederlanders zien geen gevaar in meeroken

Kennis Nederlanders over gevaren (mee)roken laag
Den Haag

Nederlanders hebben weinig kennis van de gevaren van roken en meeroken. Zowel rokers als niet rokers schatten de risico’s van roken te laag in. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Zowel rokers als algemeen publiek schatten vooral de risico’s van meeroken laag in: 51% van het algemeen publiek en 46% van de rokers erkent dat een hartaanval een gevolg kan zijn van meeroken. Voor hart- en vaatziekten liggen deze percentages op 62% en 54%.

Meer kans op luchtwegziekten voor kinderen die meeroken

Meeroken is zeer schadelijk voor je gezondheid. Meerokers hebben bijvoorbeeld 25 tot 30% meer kans op een hartaanval, 10 tot 50% meer kans op hart en vaatziekten, 20 tot 30% meer kans op een beroerte en 20 tot 30% meer kans om longkanker te krijgen. Kinderen die opgroeien in een omgeving waar gerookt wordt, hebben meer kans op babysterfte, luchtwegklachten, oorontsteking, verminderde longfunctie, astma en andere luchtwegziekten. Opvallend is dat een meerderheid van de rokers (86%) wel weet dat roken schadelijk is. Toch maakt 54% zich maar enigszins zorgen over de eigen gezondheid en 34% over de gezondheid van anderen.

Meer kennis over schadelijkheid

De overheid voert een niet-roken beleid met de nadruk op het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De overheid neemt maatregelen om rokers en niet rokers meer kennis bij te brengen over de gevaren van roken. Zo moeten sigarettenpakjes voortaan voor 65% bestaan uit afschrikwekkende foto’s met een waarschuwing. En op de verpakkingen staat het gratis telefoonnummer van de stoplijn (0800-1995) en de link naar de website www.ikstopnu.nl. Ook is gestart met een social media-aanpak om mensen voor te lichten over de nieuwe pakjes en de risico’s van roken en meeroken.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):