zondag, 17. juli 2016 - 14:13 Update: 17-07-2016 16:17

'Patiënt loopt risico door lange diensten specialisten'

'Patiënt loopt risico door 24-uursdiensten medisch specialisten'
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Chirurgen en andere medisch specialisten moeten stoppen met het draaien van 24-uursdiensten.

Het is voor hen niet verantwoord om te lang achter elkaar door te werken, want naarmate er langer wordt doorgewerkt vergroot dat de kans op fouten, verkeerde beslissingen en komt de patiëntveiligheid in het geding. Dit stellen twee vooraanstaande hoogleraren, die het debat hierover willen openen. Dit heeft Volkskrant bekendgemaakt. Het is wereldwijd gebruikelijk dat medisch specialisten 24-uursdiensten draaien. Dat betekent dat ze na een normale dagdienst ook nog eens 's nachts oproepbaar zijn voor ingewikkelde vragen of spoedoperaties, waarvoor ze dan weer naar het ziekenhuis moeten. Ook draaien ze vaak nog in de weekenden 48-uursdiensten.

Ziekenhuizen maken gebruik van deze roosters omdat het veel te duur is om de hele nacht voor elk specialisme een arts in het ziekenhuis te hebben. Maar hoogleraar chriurgie Dink Legemate, hoofd chirugie van het AMC en Jan Klein, anesthesioloog  en hoogleraar patiëntveiligheid van de TU in Delft vinden dat specialisten niet langer dan 12 uur achter elkaar zouden mogen werken. Beide hoogleraren worden beschouwd als autoriteit op hun gebied. 

Legemate in de krant: 'Het is geregeld bij piloten. Het is geregeld bij vrachtwagenchauffeurs. Die mogen maar zoveel uur achter elkaar werken en dat vindt iedereen volstrekt begrijpelijk. Maar over de medisch specialisten heeft niemand het. Waarom zet de maatschappij daar geen druk op? Dat vind ik vreemd. Dit moet gewoon op tafel komen.' Uit wetenschappelijk blijkt dat lang wakker blijven hetzelfde effect heeft op prestaties als het drinken van alcohol. Bij mensen die zwaar vermoeid raken, daalt het reactievermogen, wordt het geheugen slechter en worden er meer fouten gemaakt.  Volgens Klein is wel moeilijk aan te tonen dat er een rechtstreeks verband is tussen lange diensten en medische fouten, omdat er bij medische fouten veel factoren een rol spelen. Wel blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit Twente dat één op de acht medisch specialisten burn-outklachten heeft.