donderdag, 28. juli 2016 - 10:55 Update: 28-07-2016 19:16

Week mooi weer en 7 nieuwe brandwondenslachtoffers

Week mooi weer en 7 nieuwe brandwondenslachtoffers
Foto: Archief FBF
Beverwijk

Nog steeds komen er jaarlijks tientallen levens op z’n kop te staan door een ongeluk met brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol, (was)benzine en brandgel. Alleen al vorige week, toen het zomers warm was, zijn er 7 personen in één van de drie Brandwondencentra behandeld na een ongeval met brandbare vloeistoffen in combinatie met een barbecue of vuurkorf.

‘’Onze conclusie is dat er nog behoorlijk onvoorzichtig wordt gedaan bij het aansteken van een barbecue of vuurkorf,’’ aldus Jacob Blik - afdelingshoofd Brandwondencentrum Groningen. ‘’En dan te bedenken dat we nog vele barbecue-dagen in het vooruitzicht hebben deze zomer.’’

2015 goed voor 81 slachtoffers

In 2015 werden er 81 slachtoffers met zeer ernstige brandwonden opgenomen in de Nederlandse brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam na een ongeval met brandbare vloeistoffen[1]. Reden genoeg voor de Nederlandse Brandwonden Stichting om, samen met ervaringsdeskundigen Chris, Kim, Jeroen, Anna en Roza, in actie te komen. Zij slaan de handen ineen om middels een indrukwekkende voorlichtingscampagne het Nederlandse publiek te informeren over de gevaren én gevolgen van brandbare vloeistoffen. Roza (20 jaar) loopt in 2015 bij een ongeval met wasbenzine derdegraads brandwonden op. Vijf weken wordt ze opgenomen in een brandwondencentrum. Een lange revalidatieperiode volgt. Wat overblijft zijn de littekens. Roza: ‘’Mijn littekens horen nu bij mij, het is goed zo. Met mijn verhaal wil ik anderen helpen en slachtoffers voorkomen.’’

Waardoor gaat het mis?

De Nederlandse Brandwonden Stichting heeft onderzoek gedaan naar de oorzaken van ongevallen met brandbare vloeistoffen. Uit de verhalen van slachtoffers blijkt dat mensen weinig weten over de gevaren bij het gebruik van brandbare vloeistoffen. Daarnaast onderschatten zij de risico’s. Brandbare vloeistoffen zijn nooit 100% veilig te gebruiken. Bij alle brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine komt bij het openen ALTIJD een gaswolk vrij die in de lucht blijft hangen (verdamping). Deze gaswolk is zeer groot. Eén vonk in de gaswolk kan dan genoeg zijn voor een meterslange steekvlam. Niet alleen de persoon die de brandbare vloeistof in de barbecue of de vuurkorf spuit loopt gevaar; vaak zijn het juist de omstanders die vlam vatten.

Hoe moet het dan wel?

De drie Brandwondencentra en de Nederlandse Brandwonden Stichting raden mensen aan geen brandbare vloeistoffen te gebruiken voor het aanmaken van een barbecue of vuurkorf. Brandbare vloeistoffen zoals spiritus, bio-ethanol of (was)benzine mogen in geen geval op een vuurbron worden gespoten. De enige manier om een barbecue 100% veilig aan te steken, is met aanmaakblokjes. 

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: