zaterdag, 3. september 2016 - 12:38 Update: 19-10-2016 15:56

Zenuwbehandeling sacrale neuromodulatie in basispakket

Zenuwstimulatie bij verstopte darmen voorwaardelijk toegelaten tot basispakket
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Minister Edith Schippers (VWS) laat de zenuwbehandeling sacrale neuromodulatie voorwaardelijk toe tot het basispakket van de zorgverzekering. 'De vergoeding gaat in op 1 oktober 2016', zo laat het ministerie van VWS zaterdag weten.

Neuromodulatie

Sacrale neuromodulatie is een experimentele behandeling waarbij bij de patiënt een stimulator onder de huid wordt geplaatst en met behulp van elektrische pulsen, geprobeerd wordt om de zenuwen te herstellen die de darmfuncties regelen.

Vergoeding

De vergoeding van sacrale neuromodulatie geldt voor de duur van vier jaar en negen maanden. De therapie wordt vergoed voor patiënten met ernstige chronische obstipatie die niet meer reageren op hun gebruikelijke behandeling. Voor deze voorwaardelijke toelating is een budget van circa 2,1 miljoen euro beschikbaar.

Voorwaardelijke toelating

In 2012 werd voor het eerst een behandeling voorwaardelijk toegelaten. Door behandelingen en medicijnen voorwaardelijk tot het verzekerde pakket toe te laten krijgen patiënten toegang tot deze veelbelovende vormen van zorg en komt er inzicht in de effectiviteit en kosteneffectiviteit van deze zorg. Na afloop van de periode van voorwaardelijke toelating wordt besloten over daadwerkelijke toelating tot het verzekerde pakket. Via voorwaardelijke toelating zijn er sinds de start 14 veelbelovende interventies toegelaten tot het basispakket.

Categorie:
Provincie: