dinsdag, 6. september 2016 - 18:26 Update: 06-09-2016 18:53

Nog wel degelijk toekomst voor jonge comapatiënt bij intensieve revalidatie

Nog wel degelijk toekomst voor jonge comapatiënt bij intensieve revalidatie
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Nijmegen/Tilburg

Jonge comapatiënten kunnen nog wel degelijk een goede toekomst hebben door intensieve revalidatie. Dat heeft onderzoek onder 34 patiënten aangetoond dat door Radboudumc in samenwerking met Libra Revalidatie in Tilburg is uitgevoerd.

De gepubliceerde studie van Henk Eilander, onderzoeker en Evert Schouten, medisch manager en collega’s is een van de eerste in de wereld waarin jongeren onder de 25 jaar zo lang na het oplopen van een ernstig hersenletsel zijn gevolgd na een revalidatieprogramma. Het onderzoek is gepubliceerd op de website van het vakblad Brain Injury.

Vroege Intensieve Neurorevalidatie programma (VIN)

De onderzochte jongeren namen allen deel aan het Vroege Intensieve Neurorevalidatie programma (VIN) van Libra Revalidatie waarin jongeren die na een ernstig hersenletsel niet spontaan bij bewustzijn komen, een intensief revalidatieprogramma volgen gericht op herstel van bewustzijn en de belangrijke basisfuncties. Stimulering is een belangrijk onderdeel van het programma. Inmiddels zijn er 19 bij bewustzijn. Twaalf van hen zijn dusdanig hersteld dat ze weer zelfstandig kunnen wonen (6 geheel en 6 met ondersteuning).

Angst kasplantje onterecht

11 van de jongeren die aan het programma deelnamen zijn inmiddels overleden en de overige 4 verkeren nog in een toestand van verlaagd bewustzijn. Jonge patiënten die dankzij een intensieve revalidatie ontwaken uit een bewusteloze toestand, kunnen later vaak grotendeels zelfstandig functioneren. De angst van ouders en artsen dat herstel van bewustzijn leidt tot een leven als een kasplant, is vaak onterecht.

'Enige voorzichtigheid'

De geringe omvang van de onderzochte groep maakt dat de resultaten met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd moeten worden. Toch is wel een groot vraagteken te zetten bij de angst van veel mensen, waaronder artsen, dat iemand wel bij bewustzijn kan komen, maar vervolgens een leven lang volledig afhankelijk blijft. Bij slechts één op de zes van de onderzochte patiënten was dat het geval. Het onderzoek laat ook zien dat al in een vroeg stadium, direct na afloop van het behandelprogramma, een redelijk betrouwbare voorspelling gemaakt kan worden over de mate van zelfstandigheid van de jongeren op de lange termijn.

Betere perspectieven na ongeval

De gepubliceerde studie van onderzoeker Henk Eilander en collega’s is een van de eerste onderzoeken in de wereld waarin jongeren onder de 25 jaar zo lang na het oplopen van een ernstig hersenletsel zijn gevolgd na een revalidatieprogramma. De patiënten die een ongeval hadden doorgemaakt lieten over het algemeen beter herstel zien dan wanneer ze door een zuurstoftekort of een infectie van de hersenen in coma waren geraakt.

Eerder onderzoek door Eilander toonde al aan dat twee keer zoveel jongeren bij bewustzijn komen tijdens een VIN-behandeling dan lange tijd werd verwacht. Eilander: “Nu blijkt dat die jongeren als ze volwassen zijn over het algemeen een leven kunnen leiden waarin ze grotendeels zelfstandig zijn. Het onderzoek maakt ook duidelijk dat het perspectief somber is voor wie na de behandeling nog geen tekenen van bewustzijn vertoont.”

Categorie:
Provincie: