woensdag, 14. september 2016 - 14:01 Update: 14-09-2016 14:33

Driekwart Nederlanders vindt eigen risico veel te hoog

Driekwart Nederlanders vindt eigen risico veel te hoog
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het huidige eigen risico van 385,- euro bij de zorgverzekering is veel te hoog. Althans dat vindt bijna driekwart van de Nederlanders, zo blijkt uit een onderzoek dat zorgverzekeraar VGZ door TNS NIPO heeft laten uitvoeren.

212,- euro 'acceptabel'

Bijna driekwart van de Nederlanders is niet tegen het eigen risico maar ze zijn wel van mening dat het eigen risico fors omlaag moet. Voor hen is een bedrag van 212 ,- euro acceptabel. VGZ is van mening dat dit signaal niet moeten worden genegeerd. Daarom roept VGZ, namens haar ruim 4 miljoen verzekerden, de politiek op om het eigen risico fors te verlagen.

385,- euro 'te hoog'

Net als vorig jaar vinden Nederlanders het huidige eigen risico te hoog. Voor sommige mensen is 385,- bijna niet op te brengen. Ook bestaat de angst dat noodzakelijke zorg vaker wordt uitgesteld, oftewel zorgmijding. Toch zien Nederlanders wel degelijk het nut in van het eigen risico. De belangrijkste redenen hiervoor zijn het betaalbaar houden van de zorgkosten (37%). Het ontmoedigen van onnodige zorg (32%). En het bewust maken van hoge zorgkosten (12%).

Zorgmijding door eigen risico blijft gelijk

Net als vorig jaar is ook dit jaar onderzoek gedaan naar zorgmijding door het eigen risico. Een op de vijf verzekerden geeft aan sinds 1 januari 2016 wel eens zorg te hebben uitgesteld of gemeden. Dit getal is even hoog als vorig jaar. Zorgmijding komt het meest voor bij huisartsbezoek, zorg bij een specialist in het ziekenhuis en medicijnen op recept.

Kennis over eigen risico verminderd

De kennis over het eigen risico is ten opzichte van vorig jaar verminderd. Bijna de helft van de ondervraagden denkt dat zij eigen risico betalen voor een huisartsbezoek. Terwijl dat niet het geval is. Vorig jaar was hier nog twee op de drie Nederlanders (68%) van op de hoogte. Ook weten minder mensen dat zorg voor meeverzekerde kinderen onder de 18 niet onder het eigen risico valt.

Categorie:
Provincie: