donderdag, 15. september 2016 - 21:29 Update: 15-09-2016 22:01

Kinderen, demente ouderen en psychiatrisch patiënten nu ingezet om medicijnen te testen

Kinderen, demente ouderen en psychiatrisch patiënten nu ingezet om medicijnen te testen
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Leiden

Het Leidse Centre for Human Drug Research (CHDR), een Nederlands testinstituut voor geneesmiddelen, gaat medicijnen testen op jonge kinderen, ouderen met dementie en psychiatrische patiënten.

Op het uitproberen van geneesmiddelen op mensen die niet wilsbekwaam zijn, rust een enorm taboe, maar wettelijk is het wel toegestaan. Dit meldt RTL Nieuws donderdag. Er zijn tot nu toe op deze groepen mensen nauwelijks proeven gedaan. Medicijnen worden nu vooral getest op jonge, gezonde mannen. Met deze aanpak komen eventuele problemen met geneesmiddelen niet naar boven', aldus Adam Cohen directeur CHDR. in een interview met het Pharmaceutisch Weekblad, dat vrijdag verschijnt. De werking en eventuele bijwerkingen  kunnen bij jonge gezonde mannen heel anders zijn dan bij patiënten voor wie de middelen zijn bedoeld.

Cohen: 'Hoe realistischer de patiënt, des te moeilijker die bereikbaar is. Met de oude aanpak komen eventuele problemen met geneesmiddelen niet naar boven. Daardoor kunnen we ook voor hen betere medicijnen ontwikkelen.' Nu zullen tientallen jonge proefpersonen nieuwe middelen gaan testen voor huidziektes zoals acne en exzeem. Cohen: 'Ook zijn we begonnen met het testen van een middel tegen de ziekte van Alzheimer bij gezonde mensen van 25 jaar. Daarna zullen we dat doen bij gezonde mensen van zeventig jaar, dan bij mensen met lichte geheugenproblemen en uiteindelijk bij patiënten met de ziekte van Alzheimer.'