zaterdag, 24. september 2016 - 10:11 Update: 24-09-2016 10:12

Nationaal Ouderenfonds lanceert checklist voor betaalde mantelzorg

Nationaal Ouderenfonds lanceert checklist voor betaalde mantelzorg
Foto: fbf archief
Bunnik

Nationaal Ouderenfonds lanceert checklist voor betaalde mantelzorg. Aanvullende zorg tegen betaling, ook wel betaalde mantelzorg genoemd. Steeds meer ouderen maken er gebruik van en steeds meer bedrijven bieden het aan.

Maar welke aanbieder van aanvullende zorg past het best bij de individuele wensen en behoeften van de zorgvrager? Met de 'checklist aanvullende zorg tegen betaling' biedt het Nationaal Ouderenfonds een hulpmiddel om te bepalen welke aanbieder van aanvullende zorg het best bij iemand past.

Zorgen om zorg tegen betaling

De zorg die geboden wordt verschilt per aanbieder. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor hulp in de huishouding, lichamelijke verzorging of het onderhouden van sociale contacten. Ook in de prijzen zit een duidelijke variatie. Hoewel de vraag naar en het aanbod van aanvullende zorg tegen betaling steeds groter wordt, bestaan er (nog) geen regels voor deze vorm van zorg. Ook is er geen branchevereniging of keurmerk. Het Ouderenfonds maakt zich dan ook zorgen om de grote groep kwetsbare ouderen die aanvullende zorg tegen betaling afneemt en wil hen met de checklist behoeden voor verkeerde keuzes.

Om tot een juiste keuze te komen, is het raadzaam de zorgaanbieders op meerdere punten te vergelijken. Corina Gielbert, directeur Nationaal Ouderenfonds, hierover: "De checklist bevat vragen over bijvoorbeeld het tarief, de geboden diensten, de contractvorm en de continuïteit van de zorg. Wij geven geen definitief advies, maar bieden een handvat om uit te komen bij een zorgaanbieder die het best bij de individuele situatie en wensen van de zorgvrager past".

De checklist is gratis te downloaden. Mocht u, naar aanleiding van de checklist vragen hebben, bel dan met de OuderenOmbudsman op 0900-60 80 100. 

Het Nationaal Ouderenfonds

Het Ouderenfonds steunt ouderen in Nederland met concrete diensten en activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de BoodschappenPlusBus, de Zilverlijn, de stranduitjes en de kerstdiners. Alle diensten en activiteiten zijn gericht op het stimuleren van sociale contacten en zelfredzaamheid van ouderen om zo eenzaamheid te bestrijden.