dinsdag, 27. september 2016 - 18:36 Update: 27-09-2016 18:46

Test hier zelf of je weleens hallucineert

Test hier zelf of je weleens hallucineert
Foto: UMC Utrecht Hersencentrum
Utrecht

Deze week start in het kader van 'het weekend van de wetenschap' een grootschalig publieksonderzoek naar hallucinaties. 'De kennis wordt ingezet om nieuwe behandelingen te ontwikkelen', meldt het UMC Utrecht dinsdag.

Heb je soms het idee dat iemand je naam roept, terwijl er helemaal niemand in de buurt is? Of dat je iemand ziet lopen, maar het blijkt een tak in de wind te zijn? Hoe zit dat? Je neemt waar met al je zintuigen: ogen, oren, huid, neus en mond. Maar vooral  met je hersenen. Hallucinaties zijn eigenlijk valse waarnemingen; vergissingen van je brein.  

Sommige mensen hebben dat vaak, anderen zelden. Heeft de snelheid van waarnemen daarmee te maken? Daar zoekt prof. dr. Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie van het UMC Utrecht Hersencentrum, samen met haar onderzoeksteam een antwoord op. 

Niet in de gaten

Prof. Sommer: 'We hallucineren allemaal wel eens, al hebben we dat vaak niet in de gaten. Sommige mensen hallucineren heel veel en kunnen daar last van hebben. Wat maakt iemand gevoelig voor hallucinaties? In dit onderzoek willen we bij zoveel mogelijk gezonde mensen onderzoeken hoe snel ze waarnemen en of ze daarbij ook fouten maken en dus hallucineren.'

Nieuwe behandelingen

Het onderzoek levert waardevolle informatie op over hallucinaties. De uitkomsten dragen bij aan de ontwikkelingen van nieuwe behandelingen. 'We denken dat verschillende factoren mensen gevoelig maken voor hallucinaties: heel snel waarnemen, minder goed zien/horen, slaapgebrek, eenzaamheid, alcohol en/of drugsgebruik, maar ook een onverwachte: gevoeligheid voor allergie. Graag willen we ontdekken wat de sterkste invloed heeft. Als we goed begrijpen hoe het zit, kunnen we patiënten die er veel last van hebben beter helpen', aldus prof. Sommer.

Vul de test in en doe mee

Weten hoe snel, nauwkeurig of juist onnauwkeurig jij waarneemt? Doe de test van het UMC Utrecht Hersencentrum via https://zieikspoken.nl/