woensdag, 5. oktober 2016 - 8:10 Update: 05-10-2016 19:16

KNVB wil nieuw onderzoek of kunstgras kankerverwekkend is

Is spelen op kunstgras kankerverwekkend
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Hilversum

Is kunstgras op sportvelden kankerverwekend? Op deze vraag houdt de Amerikaanse voetbaltrainster Amy Griffin zich sinds 2009 mee bezig.

Griffin houdt sinds 2009 een lijst bij van voetballers die op kunstgras hebben gespeeld en kanker hebben gekregen. De trainster vermoed dat er een verband is tussen de rubberkorrels, die voor de kunstgrasmat worden gebruikt, en kanker. Wetenschappers bepleiten in het tv-programmaZembla serieus onderzoek naar die risico's voor sporters.

Inmiddels telt de lijst 230 spelers die ziek zijn geworden. Maar ook in Engeland voert voert Nigel Maguire, voormalig hoofd van een regionale gezondheidsdienst, campagne voor beter onderzoek naar deze rubberkorrels. Zijn zoon was keeper en kreeg lymfeklierkanker.

Rubberkorrels

De rubberkorrels die worden gebruikt in het kunstgras zijn gemaakt van oude autobanden. Deze korrels bevatten zink, lood en benzeen en verschillende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), stoffen die bewezen kankerverwekkend zijn.

Nederland

Ook Nederland telt bijna 2000 kunstgrasvelden. Volgens een in 2006 gehouden onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er geen gezondheidsrisico's zijn te verwachten.

Nieuw onderzoek

De KNVB en de VNG willen nu nieuw onderzoek. Sommige gemeenten zoals Utrecht en Nijmegen gebruiken dit type rubberkorrels al niet meer omdat er een goed alternatief is. Zo kunnen de velden bestrooid worden met duurdere kurkkorrels. 

Categorie:
Provincie: