woensdag, 19. oktober 2016 - 14:43 Update: 21-10-2016 13:19

Spoedpatiënt kan bij Deventer Ziekenhuis wachttijd vanuit ziekenhuisbed volgen

Spoedpatiënt Deventer Ziekenhuis ziet verblijf- en wachttijd vanuit bed
Foto: Deventer Ziekenhuis/Bert de Graaf
Deventer

Een noviteit en een primeur voor Nederland op het gebied van informatievoorziening voor spoedpatiënten.

Monitor aan ziekenhuisbed

Dat biedt het Deventer Ziekenhuis sinds kort voor patiënten die op de Spoedeisende Hulp (SEH) worden opgenomen. Zij kunnen zelf op een monitor aan het bed zien hoe lang zij waarschijnlijk op de afdeling verblijven en wat de wachttijden zijn. 

In 2010 en 2016 bleek uit een onderzoek dat patiënten op de Deventer Spoedeisende Hulp (SEH) zich vaak afvragen hoe lang het verblijf gaat duren, waar men op wacht en met name wat de wachttijd is op een arts. Sinds afgelopen weekend is deze informatie te zien op een scherm aan bed, dat elke minuut wordt ververst.

Transparant

De beleving van wachttijden speelt een grote rol in de tevredenheid van spoedpatiënten, zo blijkt uit buitenlands onderzoek. Hoe langer een patiënt moet wachten en hoe minder de patiënt over de oorzaak hiervan is geïnformeerd, des te ontevredener en soms ook onzekerder hij is. Met het melden van wachttijden hoopt het ziekenhuis deze situatie in Deventer in ieder geval te verbeteren.

SEH-arts M.J. Twijnstra vindt het prima als patiënten of familieleden straks vragen over de wachttijden die zij zien gaan stellen. ‘We willen transparant zijn over wat we doen en inzichtelijk maken hoe druk het soms is’, zegt ze. ‘En we hopen natuurlijk dat het begrip voor wachten groeit en het welbevinden van de patiënt door deze informatie stijgt.’

Ingeschat

Om de wachttijden goed weer te geven, hoeven de zorgverleners niets extra’s te registreren. In het systeem dat voor digitale dossiers wordt gebruikt, liggen deze gegevens al vast. 

Door op te tellen hoeveel patiënten een arts momenteel behandelt, kan de wachttijd worden ingeschat. Komt er een patiënt binnen met Multi-trauma, of wiens leven wordt bedreigd, dan is er veelal extra personeel nodig en lopen de wachttijden op. Ook die situatie wordt direct op het scherm getoond.

Categorie:
Provincie:
Blik op 112: