maandag, 24. oktober 2016 - 19:51 Update: 26-10-2016 10:37

Salmonella-bacterie aangetroffen in eieren van legkippenbedrijf uit Polen

Salmonella aangetroffen in eieren afkomstig van Pools bedrijf
Foto: fbf
Den Haag

De NVWA heeft in eieren de bacterie Salmonella Enteritidis aangetroffen. De bron van de besmetting ligt bij een legkippenbedrijf in Polen. Deze eieren zijn geleverd aan onder meer restaurants die ze verwerkt hebben in verschillende gerechten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de eieren getraceerd en – voor zover ze nog niet waren geconsumeerd – uit voorzorg bij de restaurants terug laten halen.

Waarschuwing

Verreweg de meeste eieren zijn bij restaurants terecht gekomen. De kans bestaat dat een klein aantal eieren via andere kanalen bij de consument terecht is gekomen. De NVWA adviseert eieren met het stempel 3-PL-30221… (de code van het Poolse legkippenbedrijf) niet te eten. Omdat de salmonella aan de buitenkant op de schaal is aangetroffen, is het belangrijk de handen te wassen na het aanraken van de eieren.

Inmiddels heeft de Poolse overheid verordonneerd dat de eieren van het betreffende legkippenbedrijf alleen nog geleverd mogen worden aan bedrijven die eieren onder verhitting verwerken.

Europese uitbraak

De aanleiding voor het onderzoek is een verheffing van Salmonella Enteritidis in meerdere Europese landen. In 5 Europese landen zijn patiënten gemeld, waaronder in Nederland. Het RIVM, de NVWA en verschillende GGD’en doen onderzoek naar de bron van de besmetting. Nu een mogelijke bron is achterhaald, kan ingegrepen worden om nieuwe besmettingen te voorkomen. Uit het traceringsonderzoek blijkt dat de meeste eieren zijn geleverd aan Nederlandse horecabedrijven.

Sinds 2015 zijn er in Europa verschillende uitbraken van Salmonella Enteritidis gemeld. Uit onderzoek blijkt dat de huidige uitbraken in Nederland, Groot- Brittannië, België, Noorwegen en Luxemburg aan elkaar gelinkt zijn. Deze uitbraken worden allemaal veroorzaakt door een vergelijkbaar type van deze bacterie. Het European Center For Disease Control (ECDC) is bij het onderzoek aangesloten en zorgt voor nauwgezette informatie-uitwisseling tussen de verschillende landen.