woensdag, 26. oktober 2016 - 14:11 Update: 27-10-2016 23:26

Vrouwen krijgen beter zelfbeeld van het bekijken van foto's van andere vulva's

Kijken naar foto’s van vrouwelijk geslachtsdeel verbetert zelfbeeld vrouwen
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Vrouwen die foto’s te zien krijgen van het uitwendig vrouwelijk geslachtsdeel (vulva) in allerlei soorten en maten krijgen een positiever beeld van hun eigen vulva.

Dit blijkt uit onderzoek onder leiding van dr. Ellen Laan van de afdeling gynaecologie van het AMC. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology.

Veel vrouwen maken zich zorgen of hun uitwendige geslachtsdeel er wel ‘normaal’ uitziet. Uit eerder onderzoek is gebleken dat wat vrouwen normaal en wenselijk vinden, sterk wordt beïnvloed door digitale of chirurgisch gewijzigde plaatjes van vulva’s uit de wereld van media, pornografie en mode. De wens van veel vrouwen om zich aan te passen aan deze ‘norm’ verklaart mogelijk de stijging van het aantal operaties aan de vulva, meestal om de binnenste schaamlippen te verkleinen.

Volgens cijfers van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery werden er in 2015 wereldwijd 95 duizend schaamlipreducties uitgevoerd, een sterke stijging ten opzichte van vorige jaren. Er zijn geen betrouwbare Nederlandse cijfers, omdat de meeste ingrepen in privéklinieken worden verricht. Ook de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie bevestigt dat de vraag naar deze ingreep sterk toeneemt.

Onderzoekers van het AMC onderzochten of het tonen van foto’s die een grote variatie in vorm en grootte van schaamlippen in beeld brengen, het genitaal zelfbeeld verbetert. 43 vrouwelijk studenten (gemiddelde leeftijd 23 jaar) kregen een serie foto’s van natuurlijke vulva’s te zien of een serie foto’s over kunst, natuur, en architectuur. Voorafgaand aan en na het zien van de foto’s werd de vrouwen gevraagd hoe tevreden ze waren over het uiterlijk van hun eigen vulva.

De vrouwen die de vulva-foto’s te zien kregen, gingen positiever denken over hun eigen genitalia. Dit effect was na twee weken nog steeds meetbaar. Het maakte niet uit of vrouwen van te voren een negatief of een positief genitaal zelfbeeld hadden. De vrouwen die naar de neutrale plaatjes keken, lieten geen verandering in genitaal zelfbeeld zien.

“Onze resultaten suggereren dat vrouwen positiever over hun eigen geslachtsdeel gaan denken als ze zich bewust worden van het onjuiste en eenvormige beeld van vulva’s dat uit de media naar voren komt. Juiste informatie over de grote diversiteit aan vorm en grootte van binnenste en buitenste schaamlippen zou de stijgende vraag naar schaamlipreducties om cosmetische redenen af kunnen remmen”, zegt Laan.

Categorie: