donderdag, 3. november 2016 - 13:32

Dreigend tekort aan sulfasalazine

Dreigend tekort aan sulfasalazine
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Wanneer een apotheek het reuma remmende medicijn sulfasalazine niet meer heeft, raadt het Reumafond om contact op te nemen met de huisarts om alternatieven te besprekenen.

Het tekort aan sulfasalazine bij de apotheken is ontstaan door een tekort aan grondstoffen. De productie van sulfasalazine bij de medicijnfabrieken is hierdoor sterk verminderd of ligt stil. Het leveringsprobleem betreft vooral de tabletten van 500 mg, van de bedrijven Mylan BV, Pharmachemie BV en Centrafarm BV. Het originele medicijn sulfasalazine wordt geleverd door Pfizer. Maar door de grote vraag heeft ook Pfizer een tekort.

Volgens het Reumafonds kun je met de arts overleggen om voorlopig een andere reumaremmer te gebruiken. Ook het staken van het gebruik van reumaremmers is een optie om te zien hoe het lichaam reageert. Indien nodig kan er volgens het fonds later alsnog gestart worden met een vervangend medicijn.

Sulfasalazine is een klassieke reumaremmer. Je krijgt sulfasalazine voorgeschreven door je reumatoloog bij vormen van ontstekingsreuma, zoals reumatoïde artritis. Het medicijn zorgt ervoor dat je gewrichtsontstekingen worden afgeremd. Hierdoor heb je minder pijn, gezwollen gewrichten of last van stijfheid.

Wanneer het middel weer beschikbaar is, is nog niet duidelijk. 

Categorie: