zaterdag, 12. november 2016 - 10:19 Update: 14-11-2016 14:36

'Ongeneeslijke kanker steeds vaker onder controle'

Ongeneeslijke kanker wordt steeds vaker chronische aandoening
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Amsterdam

Het komt steeds vaker voor dat patiënten met een ongeneeslijke vorm van kanker langer blijven leven.

Ondanks uitzaaiingen houden deze patiënten dankzij medicijnen of herhaalde behandelingen de ziekte onder controle. De ziekte is niet meer direct fataal, maar wordt een chronische aandoening. Dit schrijft de Volkskrant op basis van een analyse van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Volgens de krant waren er begin dit jaar bijna 30.000 patiënten die minstens vijf jaar geleden de diagnose kanker met uitzaaiingen kregen.

Volgens directeur van het IKNL Peter Huijgens waren uitzaaiingen voorheen snel fataal, omdat tumorcellen zich door het hele lichaam verspreiden, maar dat is aan het veranderen. Als belangrijke toename van het aan het aantal chronische patiënten wordt interventieradiologie genoemd. Ook een betere samenwerking tussen artsen zou een belangrijke reden zijn.

Bij borstkanker is de winst al wel duidelijk te zien. In 15 jaar tijd steeg het aandeel van alle vrouwen met uitzaaiingen dat na 5 jaar na de diagnose nog leeft van 14 naar 22 procent. De 10-jaarsoverleving voor vrouwen met uitzaaiingen ligt nu op bijna 8 procent. De kans op overleving bij borstkanker steeg de laatste tien jaar juist doordat betere medicijnen beschikbaar waren.

Hoewel de groep met chronische kanker nog niet groot is, groeit hij wel. Per type kanker verschilt ook weer het aantal chronische patiënten.