zondag, 11. december 2016 - 19:55 Update: 12-12-2016 17:07

'Aangifte van orgaandiefstal na overlijden 18-jarige dochter'

'Moeder doet aangifte van orgaandiefstal bij overleden dochter'
Foto: Archief FBF
Hoorn

In 2011 heeft het Medisch Centrum Alkmaar zonder toestemming organen verwijderd bij een 18-jarige vrouw. De moeder van het meisje uit Berkhout heeft zaterdagmiddag aangifte gedaan van diefstal van de organen. De aangifte werd gedaan bij de politie in Hoorn. Dit meldt onder meer RTV Noord-Holland.

De 18-jarige Sophie Kroone reed op 26 februari 2011 in Berkhout met een scooter tegen een truck. Ze werd op straat 40 minuten lang gereanimeerd. In het Medisch Centrum Alkmaar (nu Noordwest Ziekenhuisgroep) werd de familie verteld dat Sophie zwaar hersenletsel had en 'erg slecht lag'. Dit schrijft Gooi- en Eemlander. Moeder Tinne Kroone vertelt aan de krant dat het ziekenhuis aandrong om meerdere organen te doneren, maar dat de familie alleen toestemming gaf voor donatie van de nieren.

Moeder Tinne Kroone hield aan de hele gang van zaken 'een slecht gevoel' over en besloot het medisch dossier van Sophie op te vragen bij het Alkmaarse Ziekenhuis. Ook vroeg zij om aanvullende informatie en kreeg het dossier van de 'uitname-operatie' dat bij de Nederlandse Transplantatie Stichting lag. Ze ontdekte tot haar afschuw dat er meer organen dan alleen de nieren waren verdwenen. Ook de milt alsmede ’arteriële en veneuze aderen’ waren uitgenomen.

Woordvoerder van de familie Annet Wood die samen met de aangeslagen familie aangifte is gaan doen, zegt over de gang van zaken tegen de krant: 'Pure diefstal. Het stoffelijk overschot van een mens is verdorie geen grabbelton.' De aangifte van de orgaandiefstal werden gedaan bij de politie in Hoorn. Maar ook bij het Medisch Tucht College is deze week een klacht ingediend.  Dit wegens ’onrechtmatig verwijderen van een orgaan alsmede arteriële en veneuze aderen’ uit het stoffelijk overschot van Sophie, aldus de krant.

In een reactie heeft de Noordwest Ziekenhuisgroep laten weten dat de Alkmaarse vestiging niet verantwoordelijk zou zijn voor de operatie, want dit type operaties als die bij Sophie zouden tegenwoordig door externe specialisten worden gedaan, zo meldt RTV Noord-Holland.

Annet Wood voert zelf strijd tegen orgaandonatie. Zo voerde ze procedures tegen het ministerie van volksgezondheid en de site orgaandonatie.nu.  Ze vindt dat daar moet nu duidelijk op worden gemaakt wat er precies met een hersendode donor gebeurt. Wood in de krant: 'Orgaandonatie na het overlijden moet nu als orgaandonatie na de hartdood en orgaandonatie na de hersendood worden omschreven.’