maandag, 29. mei 2017 - 17:05 Update: 29-05-2017 18:14

IVM: Antipsychoticagebruik kan minder

IVM: Antipsychoticagebruik kan minder
Foto: freeimages.com
Utrecht

De meeste antipsychoticagebruikers kunnen zonder of met aanzienlijk minder antipsychotica toe. Dit meldt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) maandag.

's-Heerenloo, locatie Willem van den Bergh te Noordwijk, heeft samen met het IVM ondersteunende materialen ontwikkeld voor de verantwoorde inzet van antipsychotica en het afbouwen van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag. 

Al langer bekend 

Het is al langer bekend dat er in de gehandicaptenzorg minder antipsychotica toegepast kunnen worden. Wetenschappers toonden dat in 2010 aan en wezen daarbij op de schade voor de cliënt en de noodzaak indien mogelijk af te bouwen*. Samen met de behandelaren en de wettelijk vertegenwoordigers van de cliënten is er in Noordwijk een concrete aanpak uitgewerkt. De pilot was succesvol. Bij ruim 60% van de daarvoor in aanmerking komende cliënten is gestart met afbouw. Bij 85% van hen kon de medicatie geheel of gedeeltelijk worden afgebouwd. 

Positief

De reacties op het afbouwen zijn over het algemeen erg positief. "Mijn zus neemt meer waar. Haar karakter komt weer terug", aldus de ervaring van een van de betrokken wettelijke vertegenwoordigers. De medische staf van Willem van den Bergh is ook enthousiast over de resultaten en wil de werkwijze in de hele instelling invoeren. Het IVM stelt de materialen beschikbaar op zijn website.

Crisissituatie

Het terugdringen van probleemgedrag (ook wel: moeilijk verstaanbaar gedrag) is nog steeds een belangrijke reden voor het voorschrijven van antipsychotica. Nog te vaak wordt het gebruik van antipsychotica, veelal gestart in een crisissituatie, gecontinueerd zonder de blijvende noodzaak goed te evalueren. 

Goed evalueren is belangrijk omdat antipsychotica bijwerkingen geven, zoals gewichtstoename, lusteloosheid en bewegingsstoornissen, waarvoor mensen met een verstandelijke beperking extra gevoelig zijn. De gehandicaptenzorg kan dus af met minder antipsychotica. De in het project ontwikkelde materialen kunnen hierbij helpen. 

Categorie:
Provincie: