maandag, 17. juli 2017 - 9:31

Ziek, maar toch de Vierdaagse lopen

Ziek, maar toch de Vierdaagse lopen
Foto: Gemeente Nijmegen
Nijmegen

Uit het Vierdaagseonderzoek blijkt dat Vierdaagselopers lang niet allemaal gezond zijn. Er zijn ook wandelaars die iets onder de leden hebben. Wat maakt dat zij toch iedere dag een groot aantal kilometers kunnen lopen? Dit jaar kijkt het Radboudumc op een andere manier naar de gezondheid van de Vierdaagselopers, namelijk naar hun Positieve Gezondheid.

De afgelopen tien jaar deed het Radboudumc onderzoek naar de gezondheidsverschillen tussen Vierdaagselopers en een niet-wandelende controlegroep. Daaruit blijkt dat het wandellegioen niet alleen uit gezonde mensen bestaat. Hoogleraar Inspanningsfysiologie Maria Hopman: “Er lopen veel mensen mee die een ziekte hebben. Deze mensen hebben een zeer positieve levensinstelling en laten zich door hun ziekte niet weerhouden om te wandelen en te bewegen.” Ook uit het onderzoek van vorig jaar onder de honderd oudste wandelaars blijkt dat actief in het leven blijven staan een van de belangrijkste aspecten van vitaal ouder worden is. Daarom kijkt Maria Hopman dit jaar naar méér dan lichamelijk functioneren van de Vierdaagselopers.

Wat is gezond?

In 2011 introduceerde voormalig huisarts en onderzoeker Machteld Huber in het British Medical Journal een nieuwe definitie van gezondheid: ‘Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’.  In haar onderzoek naar het concept ‘gezondheid’ ontdekte Huber dat iemand wel een diagnose van een ziekte kan hebben, maar op heel veel andere aspecten gezond is. De oude definitie ‘gezondheid is de afwezigheid van ziekte’ stelde de ziekte centraal, de nieuwe definitie zet nu de mens en zijn veerkracht centraal. Huber werkte de nieuwe definitie uit tot het concept Positieve Gezondheid. Dit jaar gaat Maria Hopman het concept bekijken bij de Vierdaagselopers: “Ik vind het concept Positieve Gezondheid erg mooi en elk jaar tijdens de Vierdaagse heb ik het idee dat er veel wandelaars zijn die Positieve Gezondheid in de praktijk brengen”, aldus Hopman.

Positieve Gezondheid bij Vierdaagselopers

Positieve Gezondheid bestaat uit zes dimensies van gezondheid, waaronder lichamelijk en geestelijk functioneren, maar ook sociaal-maatschappelijk participeren en zingeving van het leven. Tijdens het Vierdaagseonderzoek zullen zo’n 5000 mensen op deze aspecten van gezondheid gevolgd worden. Het Radboudumc werkt hiervoor samen met het Institute for Positive Health, het instituut opgericht door Machteld Huber. Huber: “Bij Positieve Gezondheid gaat het erom waar iemand blij van wordt en wat zijn of haar leven zin geeft. Daar put een mens veel kracht uit. Ik vermoed dat deze factoren bij de Vierdaagselopers sterk vertegenwoordigd zijn.”

Uitkomsten

Met het onderzoek hopen de onderzoekers inzicht te krijgen in de Positieve Gezondheid van de Vierdaagsewandelaars. Maria Hopman: “Wij kunnen hier veel van leren voor de mensen die vergelijkbare ziekten hebben maar het moeilijker vinden om de eigen regie te voeren.”

Categorie:
Provincie: