woensdag, 13. september 2017 - 14:06 Update: 17-09-2017 16:36

Groot onderzoek naar oorzaak oorsuizen

UMCG start groot Europees onderzoek naar ontstaan oorsuizen
Foto: freeimages.com
Groningen

Samen met zeven andere instellingen in Europa, start het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) een groot project (TIN-ACT) om onderzoek te doen naar oorsuizen (tinnitus). Dit heeft het UMCG bekendgemaakt.

Ontstaan

De onderzoekers hopen hiermee de biologische mechanismen te ontrafelen die de basis vormen voor het ontstaan van oorsuizen. In totaal worden vijftien promovendi opgeleid die onderzoek gaan doen naar wat oorsuizen veroorzaakt, methoden om oorsuizen vast te stellen en mogelijke behandelingen. Voor het onderzoeksproject is bijna vier miljoen euro beschikbaar gesteld vanuit het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie.

50 miljoen mensen in Europa

Mensen die last hebben van oorsuizen horen geluiden zoal een piep, zoemen, tikken, sissen of fluiten, die niet van buiten het hoofd afkomstig zijn. Hoewel de oorzaak onbekend is, ontwikkelt oorsuizen zich bij dertig procent van de mensen met gehoorverlies. Naar schatting heeft tien tot vijftien procent van de bevolking last van oorsuizen en ondervindt een tot vier procent hiervan zeer ernstige hinder. Voorzichtige schattingen gaan uit 50 miljoen mensen met oorsuizen in Europa.

Hersenen

Op basis van het gegeven dat gehoorverlies een risicofactor is voor de ontwikkeling van oorsuizen, gaan de onderzoekers ervanuit dat door een verstoorde auditieve input er veranderingen in de hersenen ontstaan die zich uiten in oorsuizen. Dit zou betekenen dat oorsuizen geen ziekte is, maar een symptoom van spontane activiteit in een bepaald gebied in de hersenen, dat resulteert in de perceptie van geluid.

Dieren en mensen

Bijzonder aan het onderzoeksproject is dat het een combinatie van dieronderzoek en mensgericht onderzoek is. De drie onderzoekers die in Groningen worden opgeleid gaan onder meer onderzoek doen naar afwijkingen in hersenactiviteit bij mensen met behulp van MRI-scans en in diermodellen. Het onderzoeksproject duurt vier jaar.

Deelnemers TIN-ACT

TIN-ACT staat voor Tinnitus Assessment Causes and Treatments. Andere deelnemende instellingen aan het onderzoeksproject zijn: Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), University of Nottingham, Universitätsklinikum Erlangen, Charite Universitätsmedizin Berlin, Oticon, Widex, Cochlear Research and Development. Verder zijn ook diverse partnerorganisaties bij het project betrokken: European Federation of Hard of Hearing People, European Association of Tinnitus Associations, Eurogrant, Hertz Training for Scientists, TinnitusHub, Technical University of Denmark en Siemens Healthineers.

Categorie:
Provincie: