maandag, 18. september 2017 - 13:29 Update: 18-09-2017 13:44

De eerste 'chemorobot' in de Benelux staat in het OLVG

De eerste 'chemorobot' in de Benelux staat in het OLVG
Foto: OLVG
Amsterdam

In het OLVG wordt vanaf vandaag de chemotherapie van patiënten niet meer bereid door apothekersassistenten maar door een cytostaticarobot. Dit meldt het OLVG maandagmiddag.

Geavanceerde robot

Met deze geavanceerde robot wordt de bereiding van chemo nog nauwkeuriger en het werken voor apothekersassistenten veiliger. OLVG is het eerste ziekenhuis in de Benelux en één van de vijftig ziekenhuizen ter wereld die met deze innovatie gaat werken.

Bereiding chemo

Het bereiden van chemo is een arbeidsintensieve klus en vergt zeer veel nauwkeurigheid. Tot nu toe werd dit dagelijks gedaan door de apothekersassistenten. De robot kan het werk grotendeels overnemen waardoor de assistenten meer tijd krijgen voor complexere bereidingen.

Werking robot

Ziekenhuisapotheker Mirjam Crul: ‘De robot werkt ‘gravimetrisch’. Dat betekent dat weging van flacons, zakken en vloeistof plaatsvindt in een nauwkeurige balans. Ook worden alle flacons individueel geïdentificeerd door middel van hoogtesensoren en fotoherkenning.’

Apothekersassistenten en apothekers in training

Voor de apothekersassistenten en apothekers betekent de komst van de robot een andere manier van werken. Afgelopen maanden hebben de assistenten dan ook een intensieve training gevolgd. Apothekersassistente Karima Chichaoui: ´Tijdens de training hebben we alles over de robot geleerd . De robot verkleint de kans op blootstelling aan chemotherapie en geeft ons meer tijd voor complexere bereidingen.´

Kymo

De assistenten en ziekenhuisapothekers van OLVG hebben de robot een naam gegeven: Kymo. Deze naam komt uit een periode dat apothekersassistente Wies van der Mei van OLVG in Amerika internationale kampen voor tieners met kanker begeleidde. De kinderen hadden het altijd over “my Kymo” waarmee ze hun chemo bedoelden.

Categorie:
Provincie: